Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Nibud: Kwart van geliefden ruziet over geldzaken

UTRECHT - Ruzie maken over geld? Een kwart van de Nederlandse stellen blijkt dat te doen. Dat blijkt uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud in Utrecht.

De meeste ruzies gaan over bezuinigingen. Niet alleen de vraag of er bezuinigd moet worden, maar ook de manier waarop dat moet gebeuren is aanleiding voor een pittig gesprek.

"In 2019 doen meer stellen de financiën samen dan ruim een decennium geleden. Stellen hebben iets vaker dan toen een gezamenlijke betaalrekening. Ze betalen van die rekening vooral meubels, witgoed, en dagelijkse boodschappen", aldus het Nibud.

Naast de gezamenlijke rekening heeft een op de vijf geliefden ook nog een privérekening. Van die rekening worden onder meer kleding, cadeaus en de zorgverzekering betaald.

INKOMSTEN OP EEN HOOP

Uit het onderzoek 'geld en relatie' blijkt ook dat 61 procent van de stellen de inkomsten op één hoop gooit. Geliefden doen dat vooral omdat ze het makkelijk vinden. Het Nibud snapt dit, maar adviseert toch om duidelijkheid te scheppen. "Je moet bewust kiezen voor een bepaalde verdeling, omdat dit later veel discussies kan schelen."

De stellen die wel afspraken maken op het gebied van geldzaken, hebben het dan over het uitgavenpatroon, hoeveel geld er naar de spaarrekening gaat en wie wat betaalt.

Voor het onderzoek van het Nibud zijn 770 nederlanders ondervraagd, in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. Om partners inzicht te geven in hun gezamenlijke bestedingspatroon, heeft het Nibud een speciale geld- en relatietest gemaakt.

Ook nieuwsgierig naar jullie resultaten? Hier kan je de test doen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad