Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Herexamens van start: "Er ligt wel wat meer druk op nu"

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Duizenden scholieren beginnen vanaf vandaag aan hun tweede kans voor de eindexamens. Ze kregen afgelopen week te horen dat ze waren gezakt, of waren afwezig bij de eerste ronde bijna zes weken geleden. Tot en met donderdag kunnen ze herexamen doen.

De leerlingen mogen met één toets proberen alsnog hoog genoeg te scoren om de vereisten voor hun schooldiploma te halen. Renzo Meerwijk uit Harmelen bijvoorbeeld kwam een tiende punt tekort voor zijn examen Nederlands en probeert het vandaag opnieuw. "Er ligt wel wat meer druk op nu", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Het hangt erom en dit is echt mijn enige kans, dus dit is spannender dan de examens zelf."

KLACHTEN

Bij het Landelijk Actie Komitee Scholieren in Utrecht zijn dit jaar ruim 150.000 klachten over de eerste eindexamens binnengekomen, met name over examens die te moeilijk of te lang waren. Het meest werd geklaagd over wiskunde voor vmbo en wiskunde A voor havo. Het aantal klachten ligt beduidend lager dan in eerdere jaren.

De herexamenkandidaten kunnen deze week ook nog melding maken van onregelmatigheden. Het LAKS legt de klachten neer bij de school of bij de examenontwikkelaars.

LAKS ontving 150.000 klachten over de eindexamens


OPNIEUW MAKEN

Drie scholen in Nederland moeten vandaag een deel van het eindexamen opnieuw maken, omdat er eerder iets misging. De ingevulde examens Duits en biologie van een school in Driehuis raakten zoek bij PostNL, waardoor er geen externe tweede correctieronde kon plaatsvinden. Leerlingen van een school in Eersel hadden de pech dat een postzak met een aantal gemaakte examens werd gestolen.

Een docent in Eindhoven hielp kandidaten bij hun examen Duits. De inspectie verklaarde de examens ongeldig. De vrouw is ontslagen en de scholieren kunnen deze week opnieuw aan de slag.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad