Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Studenten transformeren kantoorpand Nieuwegein: "Pauze heet hier gewoon schaften"

1/4
NIEUWEGEIN - Studenten van de Techcampus van het ROC Midden-Nederland staan in de finale van de ontwerpwedstrijd SLIMCirculair. Ze transformeren de benedenverdieping van een oud kantoorpand in Nieuwegein tot een gezellige ontmoetingsruimte. "Het wordt een soort woonkamer waar mensen kunnen werken, ontspannen en eten", vertelt derdejaars bouwkunde-student Jeffrey Burgers.

Het kantoorpand aan de Luifelstede wordt over een paar jaar gesloopt. Tot die tijd wonen er statushouders en jongeren met 'een rugzakje' via het project Kamers met Kansen. Jeffrey vertelt: "We hebben veel groen gebruikt, omdat die kleur een vriendelijke uitstraling heeft. De vloer bestaat bovendien uit veel verschillende kleuren. Omdat hier ook kinderen komen, willen we het speels houden."

Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd SLIMCirculair moest de woonkamer circulair worden gebouwd met weinig tot geen budget. Zo zijn de vloertegels gesneden uit oude lappen tapijt. "Het is een soort Mondriaankunstwerk op de vloer geworden", vertelt docent Michiel Troost. Verder hebben de studenten veel spullen gratis van Marktplaats gehaald of zelf gemaakt. "Het is een stuk makkelijker om alles nieuw te kopen, maar veel uitdagender om het te hergebruiken", aldus Troost.

Jeffrey: "Het moet een vrije ruimte worden, zodat ze zich op hun gemak voelen."


Troost is trots op zijn studenten. Ze doen vrijwel alles zelf. Hij vertelt: "Ik hoef eigenlijk alleen koffie te drinken, maar ik geniet als ik hier ben. Normaal gesproken geven we les en sturen we onze studenten op stage; nu kunnen we ze in de praktijk aan het werk zien." Al zijn er ook hobbels op de weg. Zo blijken sommige plannen niet uitvoerbaar. "Maar daar verzinnen ze oplossingen voor", zegt de docent.

Student Jeffrey voelt zich als een vis in het water op de bouwplaats. "De bouw is heel leuk", zegt hij. "En dit soort renovatieprojecten van leegstaande kantoorpanden zullen we in de toekomst steeds vaker gaan zien. Ik zeg ook steeds tegen mijn familie: kijk waar we mee bezig zijn! Soms duren klussen lang, maar een week later zie je toch de vooruitgang en dan denk ik: wat hebben we weer veel gedaan."

 Het oude kantoorpand is momenteel een bouwplaats. Het oude kantoorpand is momenteel een bouwplaats. | Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit

Bovendien is er een hoop gezelligheid op de werkvloer. Er wordt ook in "bouwvakkerstaal" met elkaar gesproken. "Vooral de jongens die al in de bouw hebben gewerkt, kunnen er wat van", zegt Jeffrey. "Dan is het pauze en zeggen ze: jongens, schafttijd! En dan gaan we pauze houden."

Jeffrey hoopt dat het project van de Techcampus de wedstrijd SLIMCirculair wint. De hoofdprijs is vijfduizend euro. "Als we winnen, gaan we een flink feestje bouwen", zegt hij. Tot morgenochtend 10.00 uur kan het publiek stemmen op het beste circulaire bouwontwerp via www.slimcirculair.com. De uitslag volgt morgenmiddag.

Studenten transformeren kantoorpand Nieuwegein
Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -