Hockeymannen en -vrouwen winnen van België

Van Maasakker scoorde voor Oranje
Van Maasakker scoorde voor Oranje © Orange Pictures
UTRECHT/BILTHOVEN - Zowel de hockeymannen als de hockeyvrouwen van Oranje hebben zondag België in de Pro League verslagen. De vrouwen waren met 2-0 te sterk, de mannen met 4-3.

VROUWEN

Het duurde relatief lang voordat het veel betere Nederland op voorsprong kwam. Uit de derde strafcorner schoot Frédérique Matla in de 44e minuut raak. Voor de trefzekere hockeyster van Den Bosch was het de vierde wedstrijd op rij dat ze namens Oranje de score opende. Ze staat nu op 35 treffers in 54 interlands.Eerder in het derde kwart had SCHC-speelster Caia van Maasakker een strafbal gemist. In de laatste minuut maakte ze die fout goed door de vijfde strafcorner voor Nederland te benutten.
Voor Oranje was het de elfde zege in de twaalfde wedstrijd in de Pro League. Nederland, dat deelname aan de Grand Final eind deze maand in Amsterdam niet meer kan ontgaan, speelt woensdag opnieuw in Den Bosch tegen Nieuw-Zeeland.

MANNEN

Voor de ploeg van bondscoach Max Caldas kwamen Mirco Pruyser, Jip Janssen, Mink van der Weerden en Jeroen Hertzberger tot scoren. Strafcornerspecialist Van der Weerden maakte zijn honderdste treffer in zijn 151e interland. Oranje maakte zaterdag in Antwerpen ook al een prima indruk tegen België met een royale zege van 4-0.
De twee fraaie overwinningen op de nummer één van de wereld kon Nederland goed gebruiken na de teleurstellende resultaten eerder deze maand in de thuiswedstrijden tegen Groot- BrittanniÙ (1-3) en Nieuw-Zeeland (0-0). Nederland speelt vrijdag in Londen tegen Groot- BrittanniÙ. Daarna wachten nog thuisduels met ArgentiniÙ (19 juni) en Australië (22 juni). De eerste vier van het klassement plaatsen zich voor de Grand Final eind deze maand in Amsterdam. Nederland heeft de kansen op deelname aan het eindtoernooi nu weer in eigen hand.