Utrecht wil als enige grote stad wietproef, mits minister voorwaarden aanpast

© Pixabay
UTRECHT - Utrecht heeft interesse in een proef waarin een nieuw cannabisbeleid getest wordt. Dat heeft het Utrechtse college vandaag laten weten in een brief aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Maar dan moet er nog wel wat veranderen aan de voorwaarden.
Bij het zogeheten Gesloten Coffeeshopketen-experiment kunnen volwassen recreatieve gebruikers cannabis gebruiken uit een gesloten, gereguleerde cannabisketen van bekende herkomst en samenstellingen. Utrecht is de enige grote stad die mee wil doen aan het experiment.

RANDVOORWAARDEN

Een voorwaarde die de gemeente graag anders ziet, is bijvoorbeeld dat alle coffeeshops in de stad verplicht mee moeten doen: "De gemeente verwacht dat samenwerken met partners die niet vrijwillig willen meewerken aan het experiment, zal werken als een boemerang. Met het weglekken van coffeeshopklanten naar de illegale markt en onveiligheid en overlast in de wijken als gevolg", aldus de gemeente.
Raadslid Has Bakker van D66 onderschrijft dit: "Alle coffeeshops verplicht mee laten doen, werkt niet in een grote stad als Utrecht. Het is winst als van de elf coffeeshops in onze stad ongeveer de helft meedoet. De spelregels moeten wat soepeler."
Volgens Bakker doet het feit dat niet alle coffeeshops in Utrecht verplicht meedoen, niet af aan de proef: "Het is voor het experiment van belang dat er een grote stad meedoet. We zullen dus tegen andere problemen aanlopen dan een middelgrote stad. De problematiek en vragen zijn hier anders. Zo zijn er buitenlandse toeristen en studenten maar ook bezoekers uit andere gemeenten. Dat heb je niet in de kleinere steden."

WIET EN HASJ VAN KWALITEIT

Daarnaast wil de gemeente afspraken over de uitvoering van het experiment om illegale "Het is noodzakelijk dat er een voorbereidingsfase komt die leidt tot wiet én hasj van voldoende kwaliteit. Het huidige hasj-aanbod, ongeveer 20 tot 25 procent van de omzet, bestaat uit import. De teneur is dat goede 'nederhasj' niet op afzienbare termijn te ontwikkelen is. Het experiment kan pas beginnen op het moment dat hasj beschikbaar is van voldoende kwaliteit."
Daarnaast wil Utrecht goede afspraken over juridische ondersteuning en financiële tegemoetkoming voor eventuele extra kosten van deelname aan het landelijk experiment.
Bakker heeft er goede hoop dat de randvoorwaarden zullen worden aangepast: "De ministers zijn van de VVD en het CDA. Ze staan open voor het gesprek en willen een werkbaar experiment. Ik denk dat we in de uitwerking echt die stap wel gaan zetten."