LIVEBLOG: Landelijke ov-staking, 25.000 werknemers legden werk neer, geen drukke avondspits

PROVINCIE UTRECHT - Vandaag wordt er in heel Nederland door bijna al het openbaar vervoer gestaakt. Vanaf 5.00 uur reden er niet of nauwelijks bussen, trams en treinen. De werknemers leggen het werk 24 uur neer voor een beter pensioen. In dit liveblog volgden we de ontwikkelingen.
- De stakingsbereidheid was volgens vakbonden groot: 25.000 werknemers legden werk neer.
- Sommige bussen en trams rijden wel.
- Extreme drukte tijdens avondspits bleef uit.

20.19 uur Mogelijk morgen nog hinder in treinen

Treinreizigers ondervinden morgen mogelijk nog hinder van de landelijke staking dinsdag in het openbaar vervoer. De NS meldt dat door de pensioenactie de treinen woensdag misschien op andere plekken staan dan gepland. Zo rijden treinen mogelijk in een andere samenstelling en kunnen daardoor korter zijn.

20.14 uur Treinmachinist:

Treinmachinist John Martens was één van de mensen die het werk neerlegden in een protest voor een beter pensioenakkoord. "Dit gaat uiteindelijk alle pensioengerechtigden aan."

19.36 uur Geen drukke avondspits

De staking in het openbaar vervoer heeft niet geleid tot een drukke avondspits. Bovendien kwam die veel eerder op gang dan gebruikelijk. De ANWB meldde kort na 19.00 uur dat er vrijwel geen files meer waren.

19.07 uur 25.000 stakers in openbaar vervoer

Ongeveer 25.000 werknemers in het openbaar vervoer hebben vandaag het werk neergelegd. Dat meldt vakbond FNV na een inventarisatie. Vrijwel het hele openbaar vervoer in Nederland lag plat, gaf een woordvoerder van vakbond CNV eerder vandaag al aan. Toen reed nog minder dan 10 procent van de streekbussen wél.

18.57 uur Verlaten Utrecht Centraal

17.55 uur Wel bussen in Amersfoort

17.13 uur Wie helpt Manon naar het stadion?

Vanavond spelen Vitesse en FC Utrecht om een Europees ticket, maar wie helpt Manon Bijdevier vanuit Amersfoort naar het stadion in Arnhem?

17.00 uur Rijkswaterstaat: extreme drukte blijft nog uit

Rond 17.00 uur stond er ruim 450 kilometer file.

16.17 uur HU:

Veel verontwaardigde reacties vorige week op het besluit van de Hogeschool Utrecht om geen tentamens te schrappen op de dag van de ov-staking. "Aangezien de OV-staking ruim van tevoren is aangekondigd worden studenten in staat geacht om een oplossing te vinden voor mogelijke hinder in het openbaar vervoer", liet de HU weten. Collegevoorzitter Jan Bogerd zegt nu: "Dat hebben we niet goed gedaan."

15.46 uur NS-topman zegt sorry

President-directeur Roger van Boxtel van de NS biedt reizigers zijn excuses aan. "Vanuit de NS zeg ik altijd sorry naar de reiziger. Ik begrijp dat mensen soms willen staken, maar het is jammer dat het af en toe het openbaar vervoer treft", zegt Van Boxtel. Van Boxtel ziet dat veel NS-werknemers gehoor hebben gegeven aan de stakingsoproep van de vakbonden. "Dan geldt het adagium, niet klagen maar dragen. Morgen is de politiek aan zet, die moeten het pensioenconflict oplossen."

15.02 uur Her en der een verdwaalde reiziger op Utrecht Centraal

14.22 uur Drukke avondspits verwacht

Door de combinatie van de ov-staking en wisselvallig weer belooft het een drukke avondspits te worden, meldt Rijkswaterstaat. De verwachting is dat die al vroeg op gang komt. Het KNMI verwacht daarnaast stevige buien met onweer.

13.37 uur De dag tot nu toe

Er rijden nauwelijks treinen, trams en bussen: een verslag van de stakingsdag

12.58 uur Toch een enkele trein

Ondanks de staking rijden vandaag toch enkele treinen rond over het Nederlandse spoor. Op de machinist na zijn ze helemaal leeg. Ze worden ingezet voor zogeheten roestrijritten.
Als sporen niet minimaal één keer per 24 uur worden bereden, kunnen problemen ontstaan door roestvorming. Daarom heeft de NS met de vakbonden afgesproken om wel te roestrijden. Voor dit werk zet de NS alleen werkwillige machinisten in.

12.31 uur Thuisblijvers en carpoolers: hoe Utrechters (niet) op hun werk komen

Door de stakingen in het openbaar vervoer is het voor veel mensen moeilijk om op hun werk of op school te komen. Sommige Utrechters moeten zelfs noodgedwongen thuisblijven, gelukkig zijn er ook altijd mensen te vinden die bereid zijn een ander te helpen.
Najib Zaazouz uit Lopik, bijvoorbeeld, rijdt al de hele morgen mensen naar werk of onmisbare afspraken. "Maar ik doe alleen mensen voor wie het echt noodzakelijk is. Scholieren en senioren vooral."
Najib rijdt mensen rond tijdens de staking.
Najib rijdt mensen rond tijdens de staking. © Najib Zaazouz

12.16 uur Klein leed

De grote ov-staking leidt vooral tot klein leed, schrijft het ANP in een samenvatting van de staking tot nu toe. Het openbaar vervoer in Nederland ligt zoals verwacht grotendeels plat, maar tot calamiteiten heeft de staking vanochtend niet geleid. De ochtendspits was druk, maar niet extreem.

10.33 uur Onbegrip over de staking

Niet iedereen heeft begrip voor de staking. De woordvoerder van de Utrechtse wethouder Anke Klein vindt het "een schande".

10.14 uur Vrijwel alle files zijn weg

10.12 uur De schilders op Utrecht Centraal zijn wel blij met de staking

De schilders op Utrecht Centraal zijn wel blij met de staking: "Wij kunnen lekker ons gang gaan. Moeten ze vaker doen."

09.13 uur Gestrande reizigster:

Op Utrecht Centraal zijn enkele gestrande toeristen niet blij met de staking. Een reizigster uit Engeland: "Ik heb de hele nacht gereisd en ben heel erg moe. Nu moet ik 24 uur hier blijven. Dat vind ik niet normaal."
Gestrande reiziger op Utrecht Centraal

08.48 uur Deze hoofdconducteur:

Ik denk dat we met zijn allen een keer aan de noodrem moeten trekken, zegt een hoofdconducteur op Utrecht Centraal over de staking. "Wij moeten al door tot 68 of 69 en de jeugd komt nog. Moeten die doorwerken tot hun zeventigste? Of langer?"

08.42 uur Opstoppingen in de stad

08.38 uur Sommige bussen rijden wel

Bussen bij Rijnsweerd.
Bussen bij Rijnsweerd. © RTV Utrecht
Ongeveer 40 procent van de bussen rijdt uit, zegt Lotte Hendriksen, woordvoerder van Keolis. De busmaatschappij, waaronder Syntus valt, heeft besloten om zoveel mogelijk bussen te laten rijden.
Ze zegt: "Wij vinden het heel vervelend dat reizigers hier de dupe van zijn. We hebben ook te maken met medewerkers die zeggen: ik doe niet mee aan de staking. We hebben geprobeerd die medewerkers zo goed mogelijk in te zetten. Daardoor kunnen bepaalde ritten, zoals de scholierenlijnen en de Uithoflijnen wel rijden."
Er vallen wel ritten uit, zegt de woordvoerder. Het is daarom zaak de reisplanner goed te raadplegen.

08.12 uur Drukte op de weg

Het staat stil op de A28.
Het staat stil op de A28. © RTV Utrecht
Door de ov-staking is het uiteraard drukker op de weg dan normaal. Vooral rond Utrecht staat het in onze regio af en toe stil. Toch valt het volgens Rijkswaterstaat nu nog wel mee. "Het is iets drukker dan de gemiddelde ochtendspits."
Iets drukker op de weg en sommige bussen rijden wel.

07.57 uur

"Dit maak je bijna nooit mee: de stationshal is bijna uitgestorven"
Utrecht Centraal is leeg, op een paar verdwaalde toeristen na. Werknemers van de winkels op het station staan er wel, maar hebben weinig te doen: "Het is wel gezellig. We drinken gezellig samen met de collega's koffie."
Het is een rustige dag voor winkelmedewerkers op het station

07.29 uur Carpoolen via #ovstaking

Alternatief nodig voor het ov? Op sociale media worden onder vermelding van verschillende hashtags, zoals #meerijden, #meeliften, #liftaangeboden, #ovstaking, #carpoolen veel ritjes aangeboden en gezocht.

07.14 uur

Verslaggever Robert Jan Booij op een stil Utrecht Centraal: "Het is hier lekker rustig. Ik kwam nu maar even koffie halen bij de kiosk."

06.53 uur Sommige trams rijden wel

06.40 uur Ochtendspits begint al vroeg

De ochtendspits zorgt vanwege de ov-staking al vroeg voor grote verkeersdrukte. De regenval is een extra belemmerende factor. Tegen 06.30 uur stonden er al 23 files met een lengte van 77 kilometer, meldt Rijkswaterstaat.

06.35 uur Het weer belooft weinig goeds

06.28 uur 68 procent: AOW-leeftijd stijgt te snel

68 procent van de Nederlanders vindt dat de AOW-leeftijd te snel stijgt. Onder vrouwen is dat percentage zelfs nog hoger: 79 procent. Bijna de helft van de ondervraagden is bang zijn pensioenleeftijd niet gezond te halen. 87 procent vindt dat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen mogen.
Dit blijkt uit onderzoek van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder bijna 2.000 Nederlanders. Aanleiding voor het onderzoek zijn de pensioenacties die vandaag en morgen plaatsvinden. Volgens CNV blijkt ook dat 65 procent van de ondervraagden de acties van de vakbonden steunt.

05.44 uur Stilte voor de staking op Utrecht Centraal

05.00 uur Advies

FNV en CNV spreken van 'de grootste ov-staking in tientallen jaren'. Het advies luidt: ga met de fiets, of werk thuis. Ook automobilisten kunnen de gevolgen van de staking merken, want Rijkswaterstaat houdt rekening met extra drukte op de snelwegen.