Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Krijgen we écht een warme zomer? "Het blijven natuurlijk voorspellingen"

1/2
PROVINCIE UTRECHT - We kunnen ons opmaken voor een droge en warme zomer. Zo luidde de boodschap van een aantal meteorologen afgelopen weekend. Maar hoe betrouwbaar zijn zulke weersverwachtingen eigenlijk? Volgens hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht zijn niet alle weermodellen even feilloos, maar zijn we het weer de afgelopen jaren wel beter gaan voorspellen.

"Ik denk dat we de afgelopen jaren veel voortgang hebben gemaakt op het gebied van weersverwachtingen", zei Wanders vanavond in UVandaag. "We kunnen tevreden zijn over de kwaliteit, maar af en toe zitten ze er nog wel naast. Het zijn natuurlijk voorspellingen".

HARTSTIKKE WISSELVALLIG

Volgens Wanders is het in een land als Nederland vaak lastig om een goede voorspelling te doen, zeker als het over een lange periode gaat zoals de komende zomer. "Tot twee weken vooruit kan je best goed kijken wat eraan komt. Hoe verder je vooruit gaat, hoe moeilijker het wordt. Hoe stabieler het weer is, hoe makkelijker verwachtingen te maken zijn. Juist dat wisselvallige weer hier is lastig te voorspellen. West-Europa is gewoon een regio met soms buien, af en toe zon, met mist en harde wind. Dus hartstikke wisselvallig."

Over komende zomer durft Wanders geen nauwkeurige voorspelling te doen, maar een ding is voor hem wel duidelijk. "Het enige wat je kan zeggen is dat het nu al droger is dan vorig jaar. Wat ook heel duidelijk is, is dat het grondwater lager is dan normaal."

DROGE ZANDGRONDEN

De gevolgen van de droogte zijn in onze regio vooral voelbaar op de Utrechtse Heuvelrug, stelt Wanders. "Dat geldt vooral voor de zandgronden in het oosten van de provincie. Dat is slecht nieuws voor de rest van de zomer, zoals voor de planten."

Toch blijven alle uitspraken over de droogte en het weer van deze zomer verwachtingen. De tijd zal uiteindelijk leren of ze kloppen. "Er kan nog van alles gebeuren. Want een groot deel van de zomer moet er nog aankomen", stelt Wanders.

Hoe betrouwbaar zijn onze weersverwachtingen?


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -