Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Ook wethouders luiden noodklok over jeugdzorg

PROVINCIE UTRECHT - Het Rijk moet snel meer geld uittrekken voor de financiering van de jeugdzorg. Met die dringende oproep aan het kabinet sluiten wethouders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zich aan bij een recente brief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

"De rek is eruit", luidt de open brief van circa 250 wethouders aan hun partijgenoten in de coalitie in Den Haag. Als er niet snel geld bijkomt voor de jeugdzorg, die sinds 2015 de verantwoordelijkheid is van de gemeenten, "plaatst u ons voor het onmogelijke."

ONVERANTWOORD

Net als de VNG eerder deze maand benadrukken de wethouders dat er meer beroep wordt gedaan op de jeugdzorg - zo'n 12 procent - terwijl er sinds de decentralisatie in 2015 juist zo'n 450 miljoen euro werd bezuinigd. De redenering was dat de nieuwe aanpak tot lagere kosten zou leiden. "Zo doorgaan is onverantwoord", concluderen de wethouders.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen stuurde namens de gemeenten in het land eerder al een open brief aan het kabinet om zijn zorgen te uiten over de gemeentelijke tekorten op het gebied van de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Haagse bronnen lieten vorige week weten dat er dit jaar ruim 300 miljoen euro extra beschikbaar komt, en daarna nog enkele jaren zon 200 miljoen euro.

Of dat voor de VNG en de wethouders genoeg is, is nog maar de vraag. De wethouders roepen in hun brief op tot 'voldoende en structureel' meer geld en stippen daarbij aan dat de 12 procent extra zorg neerkomt op 490 miljoen euro.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -