Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Samen Veilig / Veilig Thuis komt met verbeterplan, Utrechtse raad niet onder de indruk

UTRECHT - Samen Veilig Midden-Nederland komt met een verbeterplan na de aanhoudende reeks rellen en klachten. Dat maakte de organisatie gisteren bekend op de eigen website. Wethouder Victor Everhardt bevestigde het bestaan van het plan gisteravond aan de gemeenteraad.

De Utrechtse raad had gisteravond een commissievergadering over Samen Veilig / Veilig Thuis op de agenda staan. Vlak voor het begin van die vergadering verscheen er een blog op de site van Samen Veilig. Daarin geven de twee directeuren van het bedrijf aan dat ze inmiddels denken dat er iets moet veranderen.

"De afgelopen periode hebben wij als Samen Veilig Midden-Nederland in soms pittige bewoordingen te horen gekregen dat het anders moet met en bij onze organisatie," schrijft de directie. De directeuren dachten dat de kritiek van de afgelopen anderhalf jaar wel zou overwaaien: "Sinds het najaar van 2017 zijn we door kritische berichtgeving over ons werk onder een regionaal vergrootglas komen te liggen. In de media, maar ook in de lokale politiek. We hebben een - achteraf te - lange tijd gedacht dat we deze kritieken de baas konden door steeds opnieuw uit te leggen hoe complex ons werk was (...)."

WAARHEIDSVINDING

De raad reageerde in meerderheid schamper op de blog. Zo noemde Hester Assen van de PvdA het "Too little, too late." Ook wethouder Everhardt haalde zijn wenkbrauwen op en meldde dat dit opnieuw niet de manier is waarop je communiceren moet. Toch gaf hij aan vertrouwen te hebben in het bedrijf. Hij geeft de directie tot het eind van het jaar de tijd om resultaten te boeken. Verbetering moet er komen op het gebeid van rapportages en waarheidsvinding. Ook moet de bejegening van cliŰnten beter worden. En het afhandelen van klachten moet serieus genomen worden. Daarbij merkt de wethouder op dat het bedrijf ook moet leren van zijn fouten en de kritiek die het krijgt.

De Utrechtse politiek vindt dat het bedrijf transparanter en opener moet zijn. Het bedrijf zegt in eerdere verklaringen dat ook na te streven. Maar op de vraag of de directie het blog kan toelichten kreeg RTV Utrecht als antwoord: "Wij hebben onze boodschap in de blog staan en willen het hier nu even bij laten."

GEEN ZELFREFLECTIE

De kritiek van de gemeenteraad was gisteravond niet mals. PVV-er Henk van De˙n ging het verst, hij zegt dat Samen Veilig / Veilig Thuis niet deugt. Hij pleit er voor om het Meldpunt Kindermishandeling en Huiselijk Geweld (Veilig Thuis) onder te brengen bij de regionale GGD. "Vertrouwensartsen van Veilig Thuis voeren hun eigen koers en persoonlijke voorkeuren zijn leidend," aldus Van De˙n.

Mohammed Saiah van D66 benadrukte dat er veel vertrouwen is in de werknemers van Samen Veilig / Veilig Thuis maar hij verwijt de directie en het management een gebrek aan daadkracht en zelfreflectie. Rachel Streefland van de ChristenUnie vindt dat ingrijpen door Veilig Thuis ook een traumatisch effect kan hebben. "Wat gebeurt er als je iets doet, wat gebeurt er als je niets doet?" Zij vindt dat die vraag centraal moet staan voordat er wordt ingegrepen. De PvdA benadrukt nog eens dat ouders en andere familie meer betrokken moet worden bij het onderzoek naar problemen en het bedenken van oplossingen.

Het CDA gaf aan dat de partij ongelukkig is met het feit dat Veilig Thuis / Samen Veilig niet onder direct gezag van de overheid valt. Sander van Waveren pleit voor een 'verandering van het systeem'. Peter van Corler van GroenLinks meldt het zorgelijk te vinden dat ouders bang zijn om klachten over het bedrijf te melden, omdat ze vrezen dat dit hun zaak negatief be´nvloedt. "De luiken moeten open bij Samen Veilig Midden-Nederland", verzuchtte hij.

VERBETERPLAN

De wethouder gaf aan dat het verbeterplan bijna op papier staat, de raad krijgt het binnen anderhalve week. En daarna krijgt de directie tot eind van het jaar om duidelijke verbeteringen te realiseren. Daarbij liet hij tussen de regels doorschemeren dat de positie van de directie niet te handhaven is als tegen die tijd er geen verbetering is.

LUID PROTEST

De vergadering werd meerdere keren verstoord door boze ouders op de tribune. Zij wilden zich mengen in de discussie, maar daarvoor was volgens de voorzitter geen ruimte. Enkele keren werd de vergadering geschorst nadat boze ouders zich van de tribune naar het vergadergedeelte begaven of luid begonnen te schreeuwen. Met zachte dwang van de bodes keerde de rust weer terug in de raadszaal. Veel politici snappen de emoties van deze ouders, waarvan velen hun kinderen zijn kwijtgeraakt door het optreden van Samen Veilig / Veilig Thuis.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -