Marathongoeroe legt uit waarom het mis ging: parcours verkeerd en slecht geïnstrueerde vrijwilligers

© Maarten Bartstra
UTRECHT - Marathonkenner Gerard Peek is niet verbaasd dat het gisteren helemaal verkeerd ging tijdens de hardloopwedstrijd in Utrecht. Het parcours was volgens hem veel te groots opgezet en de vrijwilligers waren niet goed geïnstrueerd.
Peek organiseerde jarenlang de marathon in Utrecht. Sinds hij weg is gaat het niet echt lekker: in 2012 rende een groep atleten de verkeerde kant op. Gisteren gingen zo'n tweeduizend sportievelingen op meerdere plekken op het parcours de fout in. Het leidde tot chaotische verkeerssituaties in de stad.
Er is niets moelijker, juist in Utrecht, dan het organiseren van een marathon.
Gerard Peek
Toen het in de stad helemaal mis ging, was Peek in zijn eigen woonplaats een rondje aan het rennen. Via zijn oortjes hoorde hij allerlei appjes binnenkomen. "Toen dacht ik: er moet iets aan de hand zijn. Ik legde direct het lijntje met de marathon en dacht: het zal toch niet waar zijn?"

HEEL TRIEST

Wel dus. Op meerdere plekken kozen hardlopers de verkeerde afslag. Vooral mensen die tien kilometer wilden rennen hadden geen idee waar ze naartoe moesten. "Het is heel triest voor de lopers", zegt Peek.

GEEN VERRASSING

Maar een grote verrassing is het niet, vindt hij. "Er is niets moelijker, juist in Utrecht, dan het organiseren van een marathon. Het parcours wat ze nu verzonnen hebben had ik gelijk mijn bedenkingen bij. Als je een evenement wil organiseren vanaf de Uithof kan je sowieso niet op en neer naar Leidsche Rijn. Helemaal de stad door en weer terug..."
Een oude binnenstad zoals die van Utrecht leent zich niet voor een marathon, zegt Peek. Ook de combinatie met het vele openbaar vervoer maakt het niet makkelijk.

VERSCHIL MET ROTTERDAM

In Rotterdam of Londen doen soms tienduizenden mensen mee aan de marathon. In Utrecht liepen gisteren slechts drie- à vierhonderd mensen de volledige afstand. "Tussen lopers krijg je gaten van een kwartier of twintig minuten", legt Peek uit. "Die weten op een gegeven moment niet weer waar ze heen moeten. Elke vrijwilliger moet ze de weg wijzen. Heb je er twee die dat niet doen, dan ben je verloren."
Vrijwilligers hebben geen logistieke kennis van de stad.
Gerard Peek

VRIJWILLIGERS

Volgens Peek zit de crux vooral ook bij die vrijwilligers. Toen hij zelf de marathon nog organiseerde, had hij duizend betrokken mensen voor hem werken. Maar dat is nu wel anders. Het is steeds moeilijker om aan vrijwilligers te komen. Sommigen kwamen gisteren zelfs helemaal uit Groningen. "Die hebben geen logistieke kennis van de stad. Ze krijgen 's morgens een blaadje met een opdracht en dat is het..."
Peek heeft jarenlange ervaring qua organisatie van marathons. Hij kreeg er zelfs een lintje voor. Peek bood zich nog aan bij de nieuwe organisatie om mee te denken, maar van die mogelijkheid werd geen gebruik gemaakt.
De organisatie zegt tegen het AD dat er een vergoeding komt voor gedupeerde deelnemers. Wat die vergoeding precies wordt is nog onduidelijk.
Peek vertelt in de studio van RTV Utrecht dat hij de chaos al een beetje zag aankomen.