Oud-wethouder Utrecht: "Samen Veilig en Veilig Thuis maken kinderen kapot"

Marc van Rossum du Chattel, Diane Hoekstra, Yet van den Bergh en Tom Staal.
Marc van Rossum du Chattel, Diane Hoekstra, Yet van den Bergh en Tom Staal. © RTV Utrecht
UTRECHT - Kinderen en gezinnen worden ernstig beschadigd door ingrijpen van Samen Veilig en Veilig Thuis. Dat zegt de Utrechtse oud-wethouder Yet van den Bergh in de politieke podcast Stadhuisplein Utrecht. Drie Utrechtse journalisten en de oud-politica vinden verder dat wethouder Everhardt veel eerder aan de bel had moeten trekken. De gemeente betaalt immers voor de diensten van Samen Veilig.
Aan de tweede Utrechtse podcast deden naast Van den Bergh, ook verslaggever Diane Hoekstra van het AD Utrechts Nieuwsblad en freelance journalist Tom Staal mee. Onder aanvoering van journalist Marc van Rossum du Chattel van RTV Utrecht bespraken zij drie onderwerpen.

KWALITATIEF UITERST TELEURSTELLEND

Een groot deel van de discussie ging over Samen Veilig en Veilig Thuis. Volgens Yet van den Bergh is dat een "Kwalitatief Uiterst Teleurstellende" organisatie. Zij kent een gezin dat te maken kreeg met Veilig Thuis. "Het is alsof je het scenario leest van een hele slechte film", zegt ze. "En als je probeert in gesprek te komen, dan lukt dat gewoon niet."
De politica heeft tijdens de podcast moeite om haar woede te verbergen: "Een gezin wordt gewoon met maatschappelijk geld kapot gemaakt. En er is niemand die enige actie onderneemt. En daarmee gaan ze voorbij aan het feit dat hier kinderen kapot worden gemaakt en een gezin kapot wordt gemaakt. Ik vind het stuitend."
De tekst gaat verder onder de podcast:

ORDINAIR UITBESTEED

GeenStijl-journalist Tom Staal stoort zich aan het feit dat de gemeente de jeugdbescherming "ordinair" heeft uitbesteed en er verder geen toezicht op houdt. "Er is niemand van de gemeente die daar rechtstreeks controle op uitoefent. Dat komt nu een beetje los, maar echte audits, zaken bekijken, dat is daar niet gebeurd. Er wordt nu om geroepen maar dat is veel te laat!"
Het ging verder in de podcast over de flats in Kanaleneiland die verkocht zijn door de woningbouwcorporaties. Inmiddels zijn ze in buitenlandse handen en rijzen de huurprijzen de pan uit. Dat de politiek daar nu boos over is, is te laat, vindt het panel. Het was een bewuste keuze de flats te verkopen. Door de flats op te knappen moest een ander publiek getrokken worden en het aanzien van de wijk toenemen. Dat zoiets gepaard gaat met hogere huren is evident, vindt het panel.

ASIELZOEKERS DE MEERN

Ook werd er gesproken over De Meern. Het AD Utrechts Nieuwsblad tekende uit de mond van de dorpsbewoners op dat ze zich inmiddels het afvoerputje van de stad Utrecht vinden. Na een geplande tippelzone en windmolens om de hoek, moet er nu ook een opvang voor minderjarige asielzoekers komen. Het gaat om twintig jongeren. Volgens Tom Staal moet het dorp niet zeuren over zo'n klein aantal asielzoekers: "Het zijn er maar twintig."