Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

"Lik-op-stuk als je je bemoeit met een aanhouding!"

1/2
UTRECHT - Omstanders die politieagenten hinderen bij een arrestatie, moeten zo snel mogelijk voor de rechter worden gebracht. Dat zegt Hans Schoones, vice-voorzitter van politievakbond ANPV. Hij pleit voor een lik-op-stukbeleid dat streng wordt nageleefd. De vakbondsman reageert hiermee op de arrestatie in de Utrechtse wijk Lombok die gisteren uit de hand liep.

Tientallen omstanders bemoeiden zich met de arrestatie van een persoon in de Kanaalstraat. Daarbij werd er ook geduwd en getrokken, waardoor poltieagenten zich genoodzaakt voelden om de wapenstok te gebruiken. Uiteindelijk werden er vier verdachten aangehouden. De twee agenten die werden belaagd hebben aangifte gedaan van zware mishandeling.

"Doe gelijk boter bij de vis", zegt Schoones. "Je hebt je misdragen tegenover de politie. Dus dan moet je zo snel mogelijk voor de rechter worden gebracht en een straf krijgen."

Het is bloedirritant dat omstanders zich bemoeien met politiewerk"
Hans Schoones, ANPV

Schoones spreekt van een trend die al jarenlang aan de gang is. "Dit is niet van vandaag, gister of morgen", zegt hij. "Dat omstanders zich hinderlijk gedragen naar hulpverleners toe, zien we bijvoorbeeld ook bij oud en nieuw en bij grote ongelukken. Het is bloedirritant dat omstanders zich bemoeien met politiewerk."

PROBLEEM

Dat het geweld tegen hulpverleners toeneemt, herkent politieonderzoeker Jaap Timmer niet. "Dat blijkt uit geen enkel onderzoek", zegt hij. "Maar dat mensen zich soms vrij voelen om zich met een aanhouding te bemoeien, is wel degelijk een probleem voor politiemensen die hun werk moeten doen."

Op sociale media zijn de reacties wisselend op het politieoptreden in Lombok. Sommigen vinden dat de politie te veel geweld gebruikte. De politie laat zelf in een schriftelijke reactie weten dat "zoals gebruikelijk ook de geweldsinzet van de politie wordt geŽvalueerd."

"Op basis van de beelden lijkt het mij terecht dat de politie enig geweld heeft gebruikt", zegt Timmer. Al wijst hij er ook op dat de beoordeling van het optreden aan de politieleiding is en dat daar onderzoek naar moet worden gedaan.

DUIDELIJKER

De politie kan wel duidelijker zijn over de risico's wanneer omstanders zich bemoeien met een incident, vindt Timmer. "Verzet tegen je aanhouding is een strafbaar feit. Je bemoeien met politiewerk is dat ook. De politie zou veel meer kunnen communiceren over de taken en bevoegdheden die zij zelf hebben en wat daarbij de rechten en plichten van burgers zijn."

Veel omstanders bemoeiden zich met de aanhouding in de Kanaalstraat


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -