Politici spreken schande over datalek, wethouder wil 'diepgravend onderzoek'

Raadsleden willen uitleg van de Utrechtse wethouder Everhardt.
Raadsleden willen uitleg van de Utrechtse wethouder Everhardt. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - 'Een puinhoop', 'bizar' en 'een schande'. Zomaar wat reacties op het datalek bij Samen Veilig. Politici zijn ontsteld dat de persoonlijke dossiers van duizenden kinderen door een fout op straat zijn komen te liggen. In Utrecht en Amersfoort eisen raadsleden opheldering van de verantwoordelijk wethouders.
De Utrechtse wethouder Victor Everhardt reageert vanavond bij RTV Utrecht en zegt dat hij een 'diepgravend onderzoek' wil. "Ik ga morgen de directie ter verantwoording roepen. Het wordt een heel stevig gesprek." Niet alleen wil Everhardt een onderzoek naar deze kwestie specifiek: "Ik wil gewoon een breder onderzoek naar hoe deze organisatie überhaupt met gegevens omgaat."
Wethouder Everhardt wil morgen een stevig gesprek voeren met Samen Veilig.

KLOKKENLUIDERS

Twee klokkenluiders ontdekten onlangs dat door een onzorgvuldige fout op internet 3.278 dossiers van 2.702 kinderen openbaar werden. Ze stapten naar RTL Nieuws om de zaak aanhangig te maken. In de dossiers is zeer persoonlijke informatie te vinden, zoals psychische stoornissen, details over misbruik en zelfmoordpogingen.
Op de vraag of Samen Veilig, net zoals in andere gemeentes, moet worden ondergebracht bij de GGD, wil wethouder Everhardt nog niet reageren. Ook wil hij nog niet zeggen of er mensen ontslagen gaan worden bij het bedrijf.

PUINHOOP

"Wat een puinhoop is dit", zegt Dimitri Gilissen. Hij is fractievoorzitter van de VVD in Utrecht, de grootste oppositiepartij van de stad. "Ik ben ongelofelijk geschrokken, want dit is gigantisch, zoveel vertrouwelijke informatie op straat. Ik wil van wethouder Everhardt precies weten hoe groot dit is. Want dit is ongekend."
Wat een puinhoop is dit.
Dimitri Gilissen (VVD Utrecht)
De Utrechtse SP'er Tim Schipper is 'geschokt'. "De onderste steen moet boven bij het onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren."

DEBAT TWEEDE KAMER

Ook collegepartijen GroenLinks en D66 spreken ferme taal. "Dit is onacceptabel", zegt Peter van Corler van GroenLinks. "Je moet zorgvuldig omgaan met vertrouwelijke informatie. Ik wil dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. Van mijn collega's van GroenLinks in de Tweede Kamer heb ik begrepen dat die een debat met de minister hebben aangevraagd."
Niet alleen GroenLinks, maar ook regeringspartij D66 en SP in de Tweede Kamer willen minister De Jonge van Volksgezondheid op het matje roepen.
Het past helemaal in het beeld dat is ontstaan over deze organisatie.
Raadslid Ben Stoelinga (Amersfoort2014)
D66'er Mohammed Saiah noemt het datalek 'bizar en zorgelijk'. "Morgen stelt de raad mondelinge vragen aan de wethouder om meer duidelijkheid te krijgen."

AMERSFOORT

Samen Veilig staat kinderen uit heel de provincie bij. Ook in Amersfoort wordt de verantwoordelijk wethouder op het matje geroepen, belooft raadslid Ben Stoelinga van Amersfoort2014. "Dit is een schande. Het past helemaal in het beeld dat is ontstaan van deze organisatie, dat ze onzorgvuldig omgaan met hun cliënten. En nu blijkt dat ze ook nog eens onzorgvuldig omgaan met de data van deze cliënten."

DE BILT

Connie Brouwer heeft een eenmansfractie in De Bilt en is al lange tijd kritisch op Samen Veilig. "Dit kan er ook nog wel bij", zegt ze. "Ik vind het niet te verkroppen. Hoe kan en gaat Samen Veilig dit in hemelsnaam oplossen richting alle kinderen en ouders die ermee te maken hebben?"
Marianne Vlaming is jurist en behartigt de belangen van enkele cliënten van Samen Veilig. "Dit kan echt niet, dit mag nooit gebeuren. Het schendt het vertrouwen", zegt ze tegen RTV Utrecht.

GEBREK AAN STRUCTUUR

"Mensen die te maken krijgen met Veilig Thuis en Samen Veilig hebben geen keuze. Ze zijn verplicht om mee te werken. En het betreft hier heel persoonlijke informatie. Dit geval is kenmerkend voor hoe Samen Veilig over dossiers denkt. Het is een gebrek aan organisatie en structuur."

OUDERS

Nely Sieffers is voorzitter van een van de ouderplatforms. Ze vertelt dat ze 'diep geschokt' is. "Alle ouders die een dossier bij Samen Veilig hebben willen duidelijkheid of hun dossier gelekt is, zo ja welke informatie en wie de informatie heeft ingezien."
Enkele ouders die anoniem willen blijven zeggen tegen RTV Utrecht dat het nieuws hen niet verbaast. Ze vertellen dat soms gevoelige informatie via de mail werd verstuurd. Samen Veilig is door de machtspositie niet goed aan te spreken op de kwaliteit van de hulpverlening, zeggen de ouders.