"Docent UU werd slachtoffer van afrekencultuur op sociale media"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Is een eventueel ontslag van de docent aan de Universiteit Utrecht die op Facebook schreef 'Volkert, waar ben je?' na de verkiezingswinst van Thierry Baudet een onvermijdelijk gevolg van zijn ondoordachte handelen of iets wat voortkomt uit "de afrekencultuur van sociale media"?
De docent plaatste het bericht na de verkiezingsavond op woensdag 20 maart, toen bleek dat Forum voor Democratie als grote winnaar uit de bus kwam, maar verwijderde het bericht later van zijn Facebookpagina en verving dat voor een excuusbericht. "Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft." Uiteindelijk verwijderde de docent zijn hele Facebookpagina, omdat er een storm van reacties binnen bleef komen.
Er zijn veel mensen die het ontslag van de docent onontkoombaar vinden. "Ik weet in ieder geval dat ik nooit zo'n docent zou willen hebben. Dergelijke uitspraken zijn namelijk, op zijn zachtst gezegd, geen indicatie van tolerantie richting andersdenkende mensen", schrijft bijvoorbeeld UU-student José Kamal in universiteitsblad DUB.
"Wat als hij erachter komt dat ik stem op een andere politieke partij dan hij? Of dat wij verschillen in politieke opvattingen? Met zijn uitspraak heeft hij de schijn van een neutrale docent, en daarmee mijn vertrouwen, verloren."

ANDER GELUID

Maar na veel ophef en boze reacties, klinkt er inmiddels ook een ander geluid over het veelbesproken Facebookbericht van de docent. "Natuurlijk is het een stomme uitspraak. Maar hij heeft ook direct daarna zijn excuses aangeboden. Ik vraag me af of het een goede zaak is dat de universiteit hem op non-actief heeft gesteld", zegt Gert Jan Geling, oud-student van de docent. Hij denkt dat de docent slachtoffer wordt van wat hij "de afrekencultuur van sociale media" noemt.
Afgelopen vrijdag sprak de UU nog van "een verwerpelijke reactie, waarvan de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand neemt", maar later die dag werd besloten de docent in kwestie op non-actief te stellen.
"Is dat wel terecht? Of probeert de universiteit hiermee gewoon de schade te beperken?", vraagt Geling zich af. "De universiteit had namelijk ook kunnen zeggen: 'Wij zijn het gesprek met de betreffende docent aangegaan en hebben afgesproken dat dit niet meer gebeurt. Daarmee is de kous voor ons af.' Dat is ook een houding die je kunt aannemen in deze kwestie. Het zal namelijk echt niet de laatste keer zijn dat zoiets gebeurt en ik vind dat het geen goede tendens is als een werkgever altijd in dit soort ophef meegaat."
De Universiteit Utrecht laat weten dat het bestuur van de Faculteit Geesteswetenschappen, waar de docent lesgaf, inmiddels een gesprek heeft gevoerd en zich nog aan het beraden is over vervolgstappen. "Dat gaat in samenspraak met het College van Bestuur. We willen dat natuurlijk snel afhandelen, maar vooral ook heel zorgvuldig", aldus een woordvoerder.

TWEEDE KANS

Geling herinnert zich zijn oud-docent als een "allesbehalve controversieel" persoon. "Het was helemaal niet iemand die ooit het middelpunt van ophef was. Hij heeft bij mijn weten altijd goed gefunctioneerd en is ook al lang in dienst. Daarom vind ik ook dat hij een tweede kans verdient."