Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

Zon en wind zorgen voor weinig energie in Utrecht

UTRECHT - De provincie Utrechtloopt achtermet de energietransitie, zovalt op te maken uithet vandaag gepubliceerde rapportStaat van Utrecht 2019. Op basis van actueel onderzoek geeft het rapport informatie over hetwoon-, werk- en leefklimaat van de 26 gemeenten in de provincie Utrecht.

ONDERMAATS

Uit het onderzoek blijkt dat hetpercentage hernieuwbare energieover 2014 tot 2016 gelijk is gebleven op 3,2 procent. Landelijkwas er een stijgingte zien van 5,6 naar 5,9 procent.Ter vergelijking: in Flevoland is relatief gezien het meeste hernieuwbare energie, 24,5 procent. BinnenUtrecht bungelen Bunschoten en IJsselstein onderaan met 1,4 en 1,5 procent.

WIND EN ZON

Ook blijkt de provincie het niet zo te hebben op wind- en zonnestroom. Van de 2285 windturbines die Nederland rijk is, staan erslechts zestien inonze provincie. Dat komt neer op 0,6 procent van alle windturbines. Op het gebied van zonnestroom gaat het ook niet heel goed. De totale hoeveelheid is in Utrechtrelatief gezien laag. In 2010 was de gemiddeld opgewekte zonnestroom per inwoner in Utrecht 11 MJ. In 2017 is dit gestegen tot 318 MJ. Een flinke stijging, maar alsnog stukken minder dan de provinciesDrenthe, Flevoland en Groningen. Hier lag het aantalnamelijk drie keer zo hoog.

Het is dan ook niet heel verbazingwekkend dat het aantal zonnepanelen op Utrechtse huizen lager is dan het gemiddelde in Nederland: 6,8 procent in Utrecht tegenover 7,2 procent landelijk.

ELEKTRISCH RIJDEN

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Op het gebied van elektrisch rijden is de provincie flink vooruitgegaan. Het aantal elektrische auto's isin vier jaar tijd verveertienvoudigd. Ook het aantal elektrische laadpalen neemt toe en het delen van een auto wordt steeds populairder.

Benieuwd naar wat de staat is van jouw gemeente? Bekijk dan het hele rapport.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad