UKiest: debatteren over duurzame energie en windmolens

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het thema duurzaamheid is actueler dan ooit. Met een klimaatwet op de planken van de Tweede Kamer en de kosten die zijn doorberekend mag dit gerust hét hete hangijzer genoemd worden voor de verkiezingen volgende week. Want provincies bepalen namelijk waar duurzame energie wordt opgewekt.
Zo gaat het bijvoorbeeld over de komst van windmolens in het buitengebied bij Wijk bij Duurstede. Daarover is bij de bewoners nogal wat frustratie, want ze willen geen windmolens op land, merkte verslaggever Robert-Jan Booij vanmorgen. Een aantal omwonenden vindt de dingen te hoog en ze zouden teveel lawaai maken.
Lijsttrekker Arne Schaddelee van de ChristenUnie in Provinciale Staten vindt dat de provincie zeker moet bijdragen aan het opwekken van windenergie. Maar of ze ook in Wijk bij Duurstede moeten komen, dat weet hij nog niet zeker: "De windmolens moeten in ieder geval eerlijk en goed over de provincie verspreid worden", vertelde hij vanochtend aan Booij op Radio M Utrecht.
Arne Schaddelee van de ChristenUnie vanmorgen op Radio M Utrecht.
Ook vanavond in UVandaag ging het over het thema duurzaamheid. Erwin Kamp van D66 en Erik Strandstra van de Partij voor de Dieren gingen in debat over windmolens.
Kamp gaf aan dat zijn partij vindt dat de provincie alles op alles moet zetten om meer windmolens te realiseren: "Als je kijkt naar windenergie, daar is een groot draagvlak voor, ook is windenergie nog altijd de meest duurzame vorm van energie en als we de klimaatdoelstellingen willen halen, dan moeten we met windenergie werken."
Strandstra van de Partij voor de Dieren geeft aan dat er inderdaad meer windmolens moeten komen, ook in onze provincie. Maar, zegt hij: "Het is wel belangrijk dat we afwegen wat de gevolgen zijn, voor de omwonenden en voor de natuur, dus dat bijvoorbeeld trekvogels tussen de wieken komen."
Erwin Kamp vond het argument van de trekvogels maar niks: "Het is interessant dat Greenpeace een voorstander is van windmolens. Weet u dat de meeste vogels in het verkeer sneuvelen doordat ze aangereden worden door auto's?"
De tekst gaat onder de video door. In de video zijn alle debatten te zien.
UKiest van donderdag 14 maart
Ook de PVV en de ChristenUnie kwamen vanavond aan het woord. Arne Schaddelee (CU) en René Dercksen gingen in debat over investeren in duurzaamheid. De stelling luidde: "De provincie moet bedrijven en huishoudens die investeren in duurzame energie financieel ondersteunen".
Schaddelee van de ChristenUnie trapte af: "We moeten het klimaat niet framen als een probleem, maar juist als een enorme kans, waar we de komende jaren in moeten investeren."
"Nee hoor", ketste Dercksen terug: "Het klimaat is opeens geframed als een probleem, terwijl er helemaal niks aan de hand is met het klimaat. In de middeleeuwen is het warm geweest, het is kouder geweest."
De PVV ziet oplossingen in wat ze innovatie noemen, vertelde Dercksen: "We hebben kernfusie, we hebben torium." Volgens Schaddelee zijn dat 'klimaatsmoezen': "De bezwaren tegen kernenergie zijn veel groter dan de bezwaren tegen olie of gas. We moeten gewoon in actie komen."