Weduwnaar Robert Long hoopt nieuwe liefhebbers aan te boren: ''Zijn liedjes zijn nog steeds actueel''

© ANP
NIEUWEGEIN - In 1943 werd hij als Jan Leverman geboren in Utrecht: zanger Robert Long. Hij stierf in 2006, maar zijn liedjes zijn na al die jaren nog springlevend. Deze week ging een bijzonder theaterstuk over de markante persoonlijkheid in première, 'De dag dat ik Robert Long ontmoette'.
Producent Kristof Rutsaert, tevens de weduwnaar van Robert Long, was te gast in UVandaag om over het stuk te praten. De dag dat hijzelf Robert Long ontmoette, herinnert hij zich alsof het gisteren was: ''Een herfstdag in 1990. Ik studeerde en de docent was ziek. Ik dacht ik ga ijverig zijn en ga naar huis om te studeren. Ik liep door het park en daar kwam ik Robert tegen. Hij stond te scharrelen tussen de kastanjes.'' Liefde op het eerste gezicht? ''Wat mij betreft wel.''
Een mooi leven samen volgde, tot Longs vroegtijdige dood. Rutsaert heeft sindsdien ''heel wat watertjes doorzwommen'' maar het gaat nu weer goed met hem. Long zou in oktober 75 zijn geworden en daar wilde zijn weduwnaar iets mee te doen. "Er is een hommage gekomen en dat was zeer succesvol. Als nasleep heb ik besloten een theaterprogramma te gaan doen."
Rutsaert hoopt met het stuk een nieuwe groep liefhebbers aan te boren. "Wat Robert heeft nagelaten is zo kwalitatief goed en eigenlijk nog steeds actueel. Het probleem is dat mensen geen tijd meer nemen om het te beluisteren, zeker jongeren niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat er een kentering is. Als je ziet dat Brace enkele jaren geleden in The Voice met een lied van Robert kwam en dat dat zes miljoen keer beluisterd is."
'De dag dat ik Robert Long ontmoette' was vrijdag in Nieuwegein te zien en later ook nog in IJsselstein, Zeist en Utrecht.
Robert Long 13 jaar na zijn dood weer in het theater te horen