Bunschoten: "Homo-uitspraak sociale dienst was geen discriminatie, wel overbodig"

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De Centrale Raad van Beroep boog zich vandaag over de zaak van Jaap Koelewijn tegen de gemeente Bunschoten. De inwoner van het dorp denkt dat hij zijn uitkering is verloren door homo-discriminatie. Via de rechter probeert hij nu te voorkomen dat hij meer dan 5000 euro moet terugbetalen.
Jaap werd verdacht van fraude met zijn uitkering. Tijdens het gesprek hierover met de sociale dienst wordt er, volgens hem, niet naar hem geluisterd. Ook wordt zijn seksuele geaardheid bij het gesprek betrokken.

GEMEENTE

De rechters hadden vandaag veel vragen aan de gemeente over het verhoor door de sociale dienst. Veel daarvan gingen over een opvallende uitspraak die door de rechercheur werd gedaan: "Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?"
Volgens de advocaat van de gemeente Bunschoten was deze uitspraak overbodig. "De verklaring was al doorgenomen, dus dan moet je die opmerking niet maken, ook al was die goed bedoeld", reageerde Jan Heijn Meijer, de advocaat van de gemeente. "Tenminste, daar ga ik vanuit."

DISCRIMINATIE

Geen van de drie rechters nam genoegen met de reactie van de gemeente. "Overbodig? Bedoelt u niet gewoon fout?", vroeg één van de rechters. "Ik heb gelezen dat Jaap nooit een excuus heeft gehad, maar u houdt het op overbodig?", vroeg een andere rechter.
Ondanks aandringen van de rechters bleef de gemeente bij haar reactie. "Het is niet een discriminerende opmerking, zeker niet naar meneer Koelewijn", lichtte Meijer nog toe.

ONDER DRUK

Jaap en zijn advocaat hebben de rechters nadrukkelijk gevraagd om zich uit te spreken over de opmerkingen van de rechercheur. Graag willen ze weten of de uitspraak volgens de rechter toelaatbaar is.
Daarnaast moet de rechter oordelen of er tijdens het gesprek te veel druk is gelegd op de inwoner. Volgens zijn advocaat heeft hij namelijk onder druk een valse verklaring afgelegd.

HOGER BEROEP

Eerder oordeelde een bezwaarcommissie van de gemeente en de rechter dat Jaap zijn uitkering vrijwillig heeft opgezegd, maar tegen die uitspraak gaat hij in beroep. Daarom boog vandaag de Centrale Raad van Beroep zich over de zaak.
De rechters van deze raad zijn de eerste rechters die de bandopname van het gesprek hebben geluisterd. De vorige advocaat heeft de band namelijk niet ingediend als bewijs. De uitspraak wordt op 26 maart verwacht.
Rechter oordeelt over homo-discriminatie in Bunschoten