Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

OM geeft toe gevaar familie kroongetuige Nabil B. te hebben onderschat

UTRECHT - Politie en justitie geven voor het eerst toe dat ze de dreiging voor de familie van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat. Dat hebben de verantwoordelijken binnen het Openbaar Ministerie (OM) en de politie verklaard.

Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., werd op 29 maart 2018 geliquideerd in Amsterdam-Noord. Dat gebeurde slechts een week nadat justitie bekend maakte dat Nabil B. kroongetuige was in een groot onderzoek naar een reeks liquidaties. Hoofdverdachte achter deze moorden is Ridouan Taghi, die op dit moment voortvluchtig is.

De verantwoordelijken bij politie en OM wilden alleen anoniem reageren vanwege de gevoeligheid van het dossier, schrijft onder meer de Volkskrant."We wisten dat de groep gewelddadig kon zijn en hebben absoluut maatregelen genomen, maar waren niet voorbereid op een liquidatie. Dat onze inschatting onjuist was, is verschrikkelijk", zegt de verantwoordelijke bij de politie tegen de krant.

DIRECT KRITIEK

Na de moord op Reduan B. had zijn familie direct grote kritiek op het OM. Volgens de familie was de beveiliging niet op orde, concrete signalen dat er een liquidatie dreigde, werden niet op waarde geschat en waarschuwingen van de kroongetuige zelf werden genegeerd.

"We hebben aan de ene kant te maken met een uiterst complexe strafzaak en aan de andere kant met een uitermate complex beveiligingstraject", stelt het OM, dat tegelijk het beeld wil rechtzetten dat "we zomaar op 23 maart 2018 met het nieuws over de kroongetuige naar buiten zijn gekomen".

Kroongetuige Nabil B. is zelf ook verdachte in het omvangrijke Marengo-onderzoek naar de opdrachtgevers van de lange reeks liquidaties in de onderwereld. In totaal zitten nu elf mannen vast. Volgens het OM beginnen de uiteindelijke contouren van de strafzaak zich af te tekenen. Op dit moment staan drie liquidaties en vijf pogingen op de aanklacht.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -