Moordzaak Martin Kok blijft bij rechtbank Midden-Nederland

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De strafzaak over de moord op misdaadblogger Martin Kok wordt niet ondergebracht in het grote onderzoek naar een reeks liquidaties die in opdracht van Ridouan Taghi uit Vianen zouden zijn gepleegd. Volgens rechter is wettelijk bepaald dat de zaak moet worden afgehandeld door de rechtbank waar hij het eerst is voorgedragen. Dat is de rechtbank Midden-Nederland.
Het Openbaar Ministerie vroeg vorige maand om de zaak over te dragen, vanwege nieuwe verdenkingen tegen de Utrechtse verdachte Achraf B. Die zit al negen maanden vast voor de moord op Kok en werd afgelopen najaar in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de 'vergismoord' op Hakim Changachi in Utrecht Overvecht en de liquidatie van Samir Erraghib in 2016 in IJsselstein.
De twee moorden en een verijdelde aanslag op de Utrechtse drugscrimineel Khalid H. zijn al onderdeel van het steeds groter wordende Marengo-onderzoek, naar liquidaties in opdracht van Taghi.
Dat de moordzaak Martin Kok bij de rechtbank Midden-Nederland blijft is een opsteker voor de verdediging. Advocaat Guy Weski verzette zich tegen de overdracht, omdat dit een enorme vertraging in de zaak zou opleveren. De volgende zitting staat gepland voor 18 april in de extra beveiligde rechtbank Schiphol.