Petitie tegen sluiting Catharijnekerk: "Het Utrechtse katholicisme is nog niet rijp voor het museum"

Wijding van hulpbisschoppen in de Catharijnekerk.
Wijding van hulpbisschoppen in de Catharijnekerk. © ANP
UTRECHT - Een groepje Utrechtse parochianen wil de Catharinakathedraal absoluut openhouden als kerk. Ze maken bezwaar tegen het idee om de bisschopskerk aan de Lange Nieuwstraat te verkopen aan Museum Catharijneconvent. "Het Utrechtse katholicisme is nog niet rijp voor het museum", schrijven ze bij een petitie op internet.
Ruim 1600 ondertekenaars zien nog wel toekomst voor de kathedraal. Ze zijn van mening dat het sluiten van de kerk aan de Lange Nieuwstraat "de groei van de gemeenschap in de toekomst in de weg staat". "Juist in de stad kunnen mooie nieuwe dingen worden ontwikkeld. Laat ons verder bouwen vanuit onze kathedraal!", aldus een begeleidende tekst bij de petitie.
De handtekeningen zijn deze week aangeboden aan het kerkbestuur, maar de online petitie loopt nog een paar maanden door. De petitie is nu 1667 keer ondertekend, waarvan 320 keer op papier. De initiatiefnemers hebben het kerkbestuur gevraagd om met hen in gesprek te gaan over het openhouden van de kerk en "om gezamenlijk te onderzoeken wat er nodig is".  "We willen natuurlijk voorkomen dat het kerkbestuur een historische en naderhand onomkeerbare fout dreigt te maken."
De Utrechtse Sint Catharinakathedraal, beter bekend als de Catharijnekerk, gaat hoogstwaarschijnlijk dicht, omdat de katholieke geloofsgemeenschap in de stad onvoldoende middelen heeft om alle kerken in haar beheer open te houden. De sluiting van de Catharijnekerk ligt gevoelig omdat het gebouw de bisschopskerk is van de aartsbisschop van Utrecht, de hoogste rooms-katholieke geestelijke van Nederland. Op dit moment is dat Wim Eijk. 
Als de Catharijnekerk sluit, zal een andere kerk tot bisschopskerk moeten worden benoemd. Daarbij is al gekeken naar de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht, maar ook een verhuizing van de bisschopszetel naar Apeldoorn lijkt tot de mogelijkheden te behoren.
Als de Catharijnekerk dicht gaat, zou de kerk onderdeel kunnen worden van het naastgelegen Museum Catharijneconvent. Directeur Marieke van Schijndel van het museum zei eerder al dat ze "uitkijkt naar de mogelijkheid de kerk over te nemen".