Spanningen bij school Huis ter Heide lopen op: "Ouders willen kinderen van school halen"

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
ZEIST - De situatie op basisschool Oud Zandbergen in Huis ter Heide is veel erger dan dat het schoolbestuur doet voorkomen. Dat zeggen leerkrachten en ouders van scholieren tegen RTV Utrecht. Gisteren werd bekend dat de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek naar de school start. Volgens direct betrokkenen werd dat hoog tijd: "Sommige ouders zijn al bezig om hun kind van school te halen."
"We huilen en worden ook boos. Maar het ergste is dat kinderen inmmiddels ook thuis worden gehouden." Het is een reactie van een leerkracht van Oud Zandbergen na het nieuws dat de Onderwijsinspectie de school onder de loep gaat nemen. Ze wil graag anoniem blijven en dat heeft alles te maken met de situatie op school: "Het is echt een schrikbewind."
Ouders zien ook dat er iets aan de hand is wanneer ik 's ochtends met tranen in mijn ogen de deur van de klas open doe.
Anonieme leerkracht Oud Zandbergen

SPANNING

Volgens de juf voelen ook de kinderen de spanning die op school heerst. De onprettige sfeer binnen de muren van de school heeft effect op de kwaliteit van het onderwijs. Dat zou een van de redenen zijn geweest waarom personeel en ouders zelf contact hebben opgenomen met de Onderwijsinspectie.
"Wij maken ons zorgen over de veiligheid in de school", zegt de docent. "De directrice van de school voert een waar schrikbewind. We weten niet meer wat we wel of niet kunnen zeggen en dus is het voor ons ook moeilijk om er met ouders over te praten. Maar die zien ook dat er iets aan de hand is wanneer ik 's ochtends met tranen in mijn ogen de deur van de klas open doe, omdat vlak daarvoor in de lerarenkamer de bom opnieuw is gebarsten."

VERANDERINGEN

De juf stelt dat de problemen zijn begonnen nadat het schoolbestuur afgelopen zomer een nieuwe, tijdelijke directrice had aangesteld. Die voerde allerlei veranderingen door binnen de school. Aanvankelijk werden die als 'verfrissend' ervaren.
"Het is goed om op z'n tijd te veranderen", zegt de leerkracht. "In het begin deed de nieuwe directrice het ook goed en ze was aardig. Wij konden ons als team helemaal vinden in de veranderingen op het gebied van digitalisering in het onderwijs. Maar al snel ging het fout in de onderlinge communicatie. Dat gebeurde namelijk niet meer. Dit resulteerde in het vertrek van collega's en in boze ouders."

PROBLEMEN

Het interne conflict tussen de schoolleiding en het lerarenteam werd ook zichtbaar in de klas en in de manier van onderwijs geven. Volgens de juf is het echt uit de hand gelopen. "Door het vertrek van veel collega's hebben sommige klassen iedere dag een andere juf of meester. Het is zelfs voorgekomen dat een klas 's middags een andere juf had dan 's ochtends. Ook wordt een groep wel eens ondergebracht bij een andere omdat er geen andere oplossing is."
Deze week werd een klas van Oud Zandbergen zelfs naar huis gestuurd omdat er geen beschikbare leerkracht was. Ouders begrijpen dit niet, aldus de juf. "Hun kinderen krijgen continu te maken met nieuwe gezichten. Dan kun je op een gegeven moment geen goed onderwijs meer geven. Ouders maken zich zorgen." Volgens de docent hebben medewerkers hun zorgen meerdere keren gemeld bij het schoolbestuur, maar is niet gereageerd op hun noodkreten. "Het bestuur weet best dat er van alles aan de hand is, maar ze hebben ons niet serieus genomen."

OUDERS

Ook ongeruste ouders hebben zich bij RTV Utrecht gemeld na het nieuws over de school van hun kinderen. Zij willen eveneens anoniem blijven. Uit hun verhalen valt op te maken dat door het vertrek van veel leerkrachten de onrust groot is. Voor sommigen is de situatie zo erg geworden dat ze overwegen hun kind van school te halen.
De onstane onrust is misschien ook een beetje gecreeërd door leerkrachten zelf. Als zij geen positiviteit uitstralen, merken ouders dat ook.
Istrahel Schorea, voorzitter schoolbestuur
"We hebben aan het begin van het schooljaar een mail gekregen waarin werd gemeld dat de school een nieuwe koers zou gaan varen. Maar sindsdien is het alleen maar erger geworden. De directrice van de school luisterde naar ons tijdens speciale 'koffieochtenden', maar er gebeurde niets. Dit zorgt er nu voor dat verschillende ouders op zoek zijn naar een andere school."

GESPREK

Voorzitter Istrahel Schorea van het schoolbestuur verklaarde gisteren nog dat er niet veel aan de hand is. Volgens hem moet het onderzoek van de Inspectie niet ernstiger worden gemaakt dan het is. Het gaat om een "regulier en al reeds ingepland onderzoek", zei hij gisteren, maar daar komt hij nu op  terug.
"Er is iets aan de hand. Zeker de laatste week merk ik dat er onrust is. We gaan morgen met onze teamleden in gesprek omdat we van hen willen horen wat er speelt." Op de vraag of dat gesprek niet wat laat is reageert Schorea resoluut: "Als er problemen zijn met de schoolleiding, dan had dat duidelijker gemeld moeten worden. Ik heb contact gehad met één leerkracht, maar daaruit maakte ik niet op dat er een conflict is met de directrice."

POSITIVITEIT UITSTRALEN

Schorea vindt bovendien dat de leerkrachten hun hand ook in eigen boezem moet steken: "De onstane onrust is misschien ook een beetje gecreeërd door henzelf. Als zij geen positiviteit uitstralen, merken ouders dat ook."
Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs liet gisteren weten dat er voldoende aanleiding is om een onderzoek naar Oud Zandbergen in te stellen. Hij bevestigt dat er inmiddels contact is met de school.
UNieuws over het onderzoek naar basisschool Oud Zandbergen