Van Zanen: vijftien meldingen over vernielingen na Pegida-demonstratie

© Koen Laureij
UTRECHT - Vooralsnog zijn vijftien meldingen binnengekomen over vernielingen na de demonstratie van anti-islambeweging Pegida in de Utrechtse wijk Zuilen. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de gemeenteraad. Daarin geeft hij een toelichting op de gebeurtenissen van gisteravond en de vooraf genomen maatregelen.
Pegida liet gisteravond onder meer een anti-islamfilm zien op een groot scherm bij de moskee in de Berlagestraat. De groep demonstranten bestond uit ongeveer twintig mensen. Rond de afgeschermde locatie stonden zo'n 250 tegendemonstranten. "De sfeer was op dat moment rustig", aldus Van Zanen.
Na de vertoning van de anti-islamfilm volgden nog enkele korte toespraken. Rond 21.15 uur was de demonstratie klaar en vertrok Pegida onder begeleiding van de politie. "Kort daarna is opdracht gegeven de afscherming te verwijderen", stelt Van Zanen. 

ONRUSTIG

Rond de afloop van de demonstratie werd het volgens de burgemeester onrustig. Er werd volgens getuigen vuurwerk afgestoken. Een fotograaf zag ook dat er stenen naar de politie werden gegooid. "Er zijn drie aanhoudingen verricht, waarvan twee voor belediging en één voor geweld", schrijft de burgemeester aan de raad. 
Enige tijd later richtten de relschoppers vernielingen aan in de buurt. Autospiegels, autoruiten en ramen van woningen waren het mikpunt. Volgens getuigen gaat om het tientallen vernielingen, maar er zijn tot nu toe dus vijftien meldingen binnengekomen. De politie loopt alle meldingen na.

AANWIJZINGEN

Van Zanen benadrukt dat er voorafgaand aan het Pegida-protest regelmatig overleg is geweest met politie en justitie. Naarmate de dag van de demonstratie naderde, werden volgens hem de potentiële risico's op verstoringen van de demonstratie concreter. "De driehoek heeft dinsdag besloten op te schalen om het risico op wanordelijkheden zo veel mogelijk te beperken op basis van het informatiebeeld."
Van Zanen besloot een aantal beperkingen op te leggen, zoals het afschermen van de demonstratielocatie. "Andere voorschriften die zijn opgelegd betreffen onder meer de aanwezigheid van een eigen ordedienst, een verbod om tekens, afbeeldingen, voorwerpen mee te voeren en/of teksten te uiten die beledigend of opruiend zijn en het verbod op gezichtsbedekkingen en gezichtsbedekkende kleding", aldus Van Zanen.