Leeg Pieter Baan Centrum biedt ruimte aan kleine bedrijven: "Er kan geen raam open"

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
UTRECHT - In het gebouw van het Pieter Baan Centrum in Utrecht komt tijdelijk ruimte voor kleine bedrijven en creatieve ondernemers. De voormalige observatiekliniek aan de Gansstraat staat grotendeels leeg na de verhuizing van het centrum naar Almere.
Het Pieter Baan Centrum vertrok in oktober en eind december werden de sleutels van het massieve gebouw overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Op termijn moet het complex worden verkocht, maar dat gaat "in goed overleg met de gemeente", zegt woordvoerder Steffart Buijs. "De gemeente beslist immers over de bestemming op die locatie. We kunnen het niet zo maar verkopen aan een ondernemer die er bijvoorbeeld een mega-discotheek in wil beginnen."
Het is niet de bedoeling dat het een soort bedrijfsverzamelgebouw wordt.
Rijksvastgoedbedrijf
Het Rijksvastgoedbedrijf vindt het ondertussen wel belangrijk dat er "leven in het pand zit". Daarom is besloten ateliers en werkruimtes te verhuren in het kader van leegstandsbeheer. Dat gebeurt nu op basis van korte contracten, met een opzegtermijn van een maand. "Het is echt een tijdelijke oplossing", zegt Buijs. "Maar we zijn ook blij dat we zo de lokale bedrijvigheid kunnen steunen."
Bedrijvigheid in het oude pand van het Pieter Baan Centrum.
Bedrijvigheid in het oude pand van het Pieter Baan Centrum. © RTV Utrecht / Bas Teunissen
Volgens de woordvoerder is dit "vrij standaard" als panden leegstaan. Via de organisatie Bewaakt en Bewoond zijn nu enkele ruimtes in het Pieter Baan verhuurd, onder meer aan kunstenaarscollectief Light Up en het duurzame bedrijf Studio Wae. "Wij streven naar ongeveer vijf bedrijven op strategische plekken in het complex. Het is niet de bedoeling dat het een soort bedrijfsverzamelgebouw wordt."
Het blijft wel een gevangenis: er kan echt geen raam open.
Huurder
Tynke van den Heuvel van Studio Wae houdt inmiddels kantoor in een oude gymzaal en heeft een voormalige recreatieruimte ingericht als sociale werkplaats. Ze maakt onder meer duurzame tapijttegels van afval van de tapijtindustrie. Die tegels, die als puzzelstukken gelegd kunnen worden, worden binnenkort in de werkplaats gemaakt door leerlingen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt van praktijkschool Pouwer.
Tynke van den Heuvel van Studio Wae.
Tynke van den Heuvel van Studio Wae. © RTV Utrecht / Bas Teunissen
"Ik kan hier nu goed kijken hoeveel ruimte ik uiteindelijk nodig heb voor mijn bedrijf", zegt Van den Heuvel. "Ik zit nu in een soort groeifase en hier heb ik gelukkig de ruimte."
De kliniek heeft er bijna zestig jaar gezeten, sinds 1949, en tot zo'n twintig jaar geleden zat er ook nog een vrouwengevangenis aan de Gansstraat. De bekendste tijdelijke bewoners van het Pieter Baan kennen we vooral met een enkele letter van hun achternaam. Mohammed B., Volkert van der G., Robert M., en recent nog Michael P. Binnen in het gebouw heerst op sommige plekken ook nog altijd de naargeestige sfeer van een gevangenis met lange gangen en her en der tralies voor de ramen.
Van den Heuvel heeft haar ruimte al redelijk ingericht met bloemetjes voor de ramen en iets sfeervollere verlichting. Bij Light Up staat alles nog leeg en moeten ze nog beginnen. "Het kan inderdaad wel wat planten gebruiken", zegt Jan Willem Campmans van Light Up. "Het blijft wel een gevangenis: er kan echt geen raam open."
Wat de uiteindelijke bestemming wordt is onbekend, het gebouw zou ook nog gesloopt kunnen worden. Voorlopig is leegstandsbeheer volgens het Rijksvastgoedbedrijf de beste optie. "En dat zou zo nog zeker een jaar kunnen duren."
Wat de uiteindelijke bestemming wordt is onbekend, het gebouw zou ook nog gesloopt kunnen worden.
Wat de uiteindelijke bestemming wordt is onbekend, het gebouw zou ook nog gesloopt kunnen worden. © RTV Utrecht / Bas Teunissen