"Soest moet zich stelliger uitspreken tegen Nashville"

© RTV Utrecht
SOEST - De gemeente Soest zou onvoldoende afstand hebben genomen van de Nashville-verklaring. Meerdere gemeenteraadsleden hadden 'een krachtig signaal van verbinden' verwacht, maar die kwam volgens hen niet.
In veel gemeentes werd de regenboogvlag gehesen, maar niet in Soest. Het college van burgemeester en wethouders liet wel een persbericht uitgaan, maar dat is volgens negen raadsleden van zes verschillende partijen te summier.
De gemeente schreef in dat 'summiere' persbericht onder meer dat 'Nashville' te veel aandacht krijgt. "Het college benadrukt dat de gemeente Soest een gemeente is waar je in veiligheid en vrijheid mag zijn wie je bent."

KRACHTIG SIGNAAL

In een brief aan het gemeentebestuur laten de Soester raadsleden weten dat ze alsnog een 'krachtig signaal van verbinden' willen horen van het college. "Hoe vaak moet nog gezegd worden dat homoseksualiteit géén keuze is? Net zo min als genderidentiteit dat is." In Soest wonen volgens de politici gelovige jongeren die worstelen met hun gevoelens.
De partijen die willen dat Soest zich harder uitspreekt tegen Nashville zijn: Soest2002, GroenLinks, Democraten Soest Natuurlijk, Lokaal Anders Soest, Partij Ons Soesterberg en BurgerBelangen Soest-Soesterberg.

OPHEF OVER NASHVILLE

Het Nashville-convenant werd ondertekend door zo'n 250 Nederlandse vooraanstaande gelovigen en veroorzaakte veel ophef. In de verklaring staat onder meer dat het huwelijk enkel en alleen is voorbehouden aan man en vrouw. Bovendien wordt gesuggereerd dat iemand met homoseksuele gevoelens deze kan laten verdwijnen als hij of zij zich ertegen verzet.