Zeventig reizigers klem tussen treindeuren, NS wil eind aan halsbrekende toeren

© ANP
UTRECHT - Treinreizigers moeten ophouden met hun pogingen de trein nog te halen als het fluitje klinkt. Met die boodschap hervat de NS een informatiecampagne over laat instappen. Het spoorbedrijf wil af van gevaarlijke situaties op het perron, passagiers die klem komen te zitten tussen de deuren en de vertraging die de halsbrekende toeren met zich meebrengen.
Vorig jaar raakten bijna zeventig mensen bekneld tussen treindeuren die dichtgingen op het moment dat ze nog snel wilden instappen. Volgens de NS komt het steeds vaker voor en zorgt haastig instappen ook voor ongelukken.

AMBULANCE

In een persbericht laat het bedrijf een conducteur vertellen over een incident in Utrecht. "Vooral in de spits en 's avonds laat proberen reizigers vaak nog na het fluitsignaal in te stappen. Dat begrijp ik ook, want je wil op tijd op je werk zijn of na een avond uit lekker naar huis. Niet iedereen is zich alleen bewust van de mogelijke gevolgen. In Utrecht heb ik meegemaakt dat een meisje na het fluitje nog snel de trein in dook en vervolgens met haar knie de trap raakte. Gelukkig was er toevallig een arts in de trein aanwezig die haar direct kon helpen. Ze is vervolgens met een ambulance afgevoerd."
Een andere conducteur zegt dat ze reizigers meerdere keren per dag gevaarlijke capriolen ziet uithalen. "Laatst zag ik een man in volle vaart de trein in springen, het fluitsignaal had al geklonken en de deuren gingen dicht. Ik hield mijn hart vast en dacht; die valt straks al zijn tanden uit zijn mond." Volgens de NS liep het in dit geval goed af.

VIDEO

NS heeft een video gemaakt om reizigers te informeren over de gevolgen van te laat instappen en hoopt dat ze inzien dat het veiliger is om toch maar een trein later te nemen.