OM eist jaar cel voor 'treinaanrander'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Het OM eist een gevangenisstraf van een jaar voor de 23-jarige Utrechter die verdacht wordt van meerdere aanrandingen. De man heeft volgens het OM meerdere meisjes van 14 tot 19 jaar oud betast.
Er zijn veel beelden van de aanrandingen en de verdachte heeft ook bekend, dus het OM acht alles bewezen. "Wat deze vrouwen hebben meegemaakt is niet alleen denigrerend en een aantasting van de lichamelijke integriteit, maar heeft de vrouwen buitengewoon angstig gemaakt", aldus de officier van justitie.
De verdachte krijgt mogelijk naast zijn celstraf nog zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Als de rechter de eis van het OM overneemt zou dat betekenen dat hij met aftrek van voorarrest over een maand vrij zou komen. Wel zou hij daarna moeten voldoen aan een aantal bijzondere voorwaarden, waaronder een ambulante behandeling en een drank- en drugsverbod.  

TREIN

De van oorsprong Syrische Amjad A. zou zich aan zijn slachtoffers hebben vergrepen en ze hinderlijk hebben gevolgd, ook al gaven ze duidelijk te kennen dat ze daar niet van gediend waren. Een jaar geleden probeerde hij volgens het OM in de trein tussen Emmen en Coevorden een meisje te zoenen. Ook zou hij haar in haar kruis hebben gegrepen en bij een fietsenstalling opnieuw hebben aangerand. Uiteindelijk wist ze weg te rennen.
Een paar maanden later werden camerabeelden van A. getoond in Opsporing Verzocht. Na een tip bleek dat hij inmiddels al weken vastzat voor drie soortgelijke aanrandingen in Utrecht.
Volgens het OM heeft hij bij een bushalte de billen van een meisje vastgepakt en een ander meisje vanaf Utrecht Centraal in een bus gevolgd om haar bij haar uitstaphalte te betasten. Het volgende slachtoffer zou hij hebben aangerand en hebben opgewacht nadat ze een winkel in Hoog Catharijne in was gevlucht.

PSYCHOSE

De vier slachtoffers die door A. zouden zijn aangerand waren ook aanwezig in de rechtszaal. Stuk voor stuk verklaarden ze dat ze enorm angstig waren, omdat de man niet van ophouden wist. Volgens één van de slachtoffers leek hij wel "in een psychose, of onder invloed te zijn". "Hij kwam heel raar over", zegt ze", "alsof hij van de wereld was. Ik durf niet meer alleen over straat."
Hoewel A. er aanvankelijk niet aan mee wilde werken heeft de rechtbank hem in een voorbereidende zitting verplicht tot een onderzoek in de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Uit dat onderzoek is gebleken dat de verdachte door gebeurtenissen in Syrië lijdt aan een post-traumatische stressstoornis. De deskundigen hebben bij A. geen andere stoornissen ontdekt, ook geen seksuele.
Volgens de verdachte gaat het nu wel beter met hem, zeker nu hij geen alcohol en drugs meer gebruikt. Hij heeft verder geen verklaring voor de aanrandingen, drie dagen achter elkaar, behalve dat hij toen onder invloed was. "Ik heb fouten gemaakt, ik schaam me en bied excuses aan. Ik ben bereid elke straf te accepteren."
DRANK- EN DRUGSVERBOD
Het OM wil dat A., naast zijn celstraf, een meldplicht bij de reclassering krijgt opgelegd en ook moet hij een drank- en drugsverbod krijgen. Hij moet zich psychisch laten behandelen en geregeld laten controleren op middelengebruik. Ook eist het OM een contactverbod met de drie Utrechtse slachtoffers.
De slachtoffers vorderen samen in totaal ruim 20.000 euro aan materiële en immateriële schadevergoedingen. De officier vraagt de rechtbank om die allemaal toe te wijzen.

LAGERE STRAF

Advocaat Leanne Toet vindt de straf van het OM te hoog. Volgens haar gaat het om aanrandingen in een "relatief milde vorm" en werden in vergelijkbare gevallen veel lagere straffen opgelegd. Zij vraagt om een celstraf die gelijk is aan het voorarrest van 332 dagen. Hij zou daarom direct vrij moeten komen.
De rechter doet over twee weken uitspraak.
Verslaggever Riks Ozinga blikt vooruit op de rechtszaak tegen de Utrechtse 'treinaanrander'