Predikanten worstelen met 'Nashville': "Tekst is te onzorgvuldig"

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het Nashville-convenant doet zo veel stof opwaaien dat meerdere geestelijken uit de regio Utrecht terugkomen op hun besluit om het te ondertekenen. In de verklaring staat dat het huwelijk louter is voorbehouden aan een man en een vrouw. Dat stuit tegen de borst van de homo-emancipatiebeweging.
Honderden Nederlandse protestantse predikanten ondertekenden 'Nashville'. Een van hen is dominee Wilco Veltkamp, die werkt bij Huize Beukbergen in Huis ter Heide. Maar vandaag komt hij terug op dat besluit. Hij heeft "spijt dat de dingen zo gelopen zijn", zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad. Verder zegt hij dat hij enorm geschrokken is van de ontstane ophef.

NASHVILLE TE ONZORGVULDIG

Ook Joan Bonhof, predikant van het International Christian Fellowship in Utrecht, trekt zich terug en wil niet meer dat zijn naam in verband wordt gebracht met het convenant. Aan RTV Utrecht vertelt hij dat hij bij nader inzien vindt dat de tekst van het convenant te onzorgvuldig is geformuleerd. "Ik wil mensen geen pijn doen. Iedereen is welkom in de kerk. Iedereen verdient liefde van God."

HOMOSEKSUALITEIT AFGEWEZEN

In de Nashville-verklaring worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen. Ook wordt de suggestie gewekt dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen 'genezen'. De Protestantse Kerk Nederland heeft openlijk afstand genomen van de tekst.
GEEN ANTI-HOMOPAMFLET
Toch zijn er ook gelovigen die juist wél achter 'Nashville' blijven staan. Zoals bijvoorbeeld SGP-partijleider Kees van der Staaij. Of Frits Boekhoff. Hij is directeur van Het Zoeklicht, een Doornse organisatie die het bijbelse woord verspreidt door onder meer een magazine uit te brengen. Hij betreurt wel dat het convenant wordt weggezet als "anti-homopamflet". "Sommige dingen zou ik misschien iets anders hebben verwoord. Maar ik sta helemaal achter de uitgangspunten."
"We willen juist positief benadrukken hoe God het huwelijk bedoeld heeft. De bijbel zegt dat het huwelijk tussen man en vrouw is. Mensen zijn geschapen als mannelijk en vrouwelijk, dat is de beste weg voor de mens. Maar het is niet de bedoeling om mensen weg te zetten. Ook homo's zijn welkom in de kerk."

HOMO LIEFDEVOL BEGELEIDEN

Dominee Den Ouden van de Hersteld Hervormde gemeente Leerbroek is één van de ondertekenaars van de Nashville-verklaring. Hij staat - ook na de maatschappelijke kritiek die na de verklaring losbarstte - nog altijd achter de strekking ervan. "Het is een misverstand dat de kerk gesloten is voor mensen die worstelen met hun seksualiteit, dat is een de tendens die nu ontstaat. We willen mensen niet de grond in trappen, maar juist pastoraal en liefdevol begeleiden volgens de Bijbelse visie."
De massale kritiek vindt Den Ouden "overrompelend, maar achteraf gezien ook weer niet verbazingwekkend". Wel zou hij een en ander aan de verklaring achteraf het liefst anders hebben gezien. "De pastorale toevoeging aan het eind van de verklaring had een prominentere plek moeten krijgen." Daarin staat dat iedereen ongeacht geaardheid welkom is in de kerk.
Komende zondag geeft de predikant een lezing in Leerbroek (gemeente Vijfheerenlanden). "Ik heb nog even de tijd om het voor te bereiden, gelukkig, maar ik kan natuurlijk niet om deze verklaring heen."

ONWELKOME MENING

Emeritus predikant Den Butter uit Veenendaal staat nog altijd pal achter de Nashville-verklaring. "Het gaat ons helemaal niet om mensen, maar om principes. Maar ik begrijp best dat in het geseculeerde deel van ons land zulke meningen helemaal niet meer welkom zijn."
Toch verbaast Den Butter zich een beetje over de ophef. "Wat in het Nashville-verhaal staat is een verwoording van wat we altijd hebben geweten en beleden. Voor ons is het niets nieuws."

GEEN COMMENTAAR

Ook Willem Visscher, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Amersfoort, ondertekende de Nashville-verklaring. Als hij maandagmiddag door RTV Utrecht wordt gevraagd om een toelichting, weigert hij commentaar.
Omdat er meer gelovigen zijn die hun handtekening bij nader inzien hebben teruggetrokken, hebben de initiatiefnemers de lijst met ondertekenaars inmiddels van hun website verwijderd. Het OM gaat de Nashville-verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid, heeft een woordvoerder laten weten.