'Veel meer tbs opgelegd sinds zaak Anne Faber'

© Beeldbewerking RTV Utrecht
DEN DOLDER - Sinds de moord op Anne Faber is aan verdachten veel vaker tbs opgelegd. Dat zegt de Vereniging van tbs-advocaten. Volgens de advocaten zoeken rechters steeds vaker de grenzen op om verdachten tbs op te leggen, ook als een verdachte niet meewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek.
Michael P., de man die Anne Faber in 2017 verkrachtte en vermoorde, bleek eerder al veroordeeld te zijn voor twee gewelddadige verkrachtingen. Hij kreeg voor die eerdere verkrachtingen geen tbs opgelegd omdat hij weigerde mee te werken. Na de dood van Anne Faber ontstond daar veel ophef over.

WAKKER GESCHUD

"Rechters lijken zich meer te realiseren wat de gevolgen zijn als iemand bijvoorbeeld weigert mee te werken", zegt voorzitter Job Knoester van de Vereniging van tbs-advocaten. "Dit heftige incident heeft heel Nederland geschokt, maar het heeft ook veel professionals wakker gemaakt."
Hij vindt dat begrijpelijk dat er nu meer focus is op verdachten die weigeren mee te werken. Maar hij waarschuwt dat er niet doorgeslagen moet worden.
"Ik heb een paar maanden geleden bijvoorbeeld een vonnis van de rechtbank Amsterdam gezien, waarbij tbs wordt opgelegd voor een misdrijf waarbij dat helemaal niet mogelijk was. Dan stop je eigenlijk iemand weg, potentieel voor levenslang, op een verkeerde basis. Dat is natuurlijk knullig, maar het is ook schadelijk voor de rechtspraak."

SPECIALISATIE BIJ RECHTERS

Volgens Knoester is tbs heel complex. "Het is dus heel moeilijk om de juiste beslissing te nemen als iemand weigert om mee te werken. En ik wil niet zeggen dat je dan altijd maar, als iemand weigert, dan dus ook geen tbs moet opleggen, zeker niet. Want het is goed als rechter zien waar meer mogelijkheden zijn. Maar dat moet wel op deskundige basis gebeuren natuurlijk."
Hij pleit er daarom voor om tbs-zaken alleen nog door gespecialiseerde rechters en officieren van justitie te laten behandelen. Dat gebeurt ook al op andere rechtsgebieden, bijvoorbeeld als het gaat om mensenhandel of cybercrime.
Job Knoester van de Vereniging van tbs-advocaten over dat er steeds vaker tbs wordt opgelegd

WACHTLIJSTEN

Doordat er steeds vaker tbs wordt opgelegd, zijn er ook voor het eerst in jaren weer wachtlijsten voor een plekje in een tbs-kliniek, schrijft het AD. Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet de krant weten dat daar eind december 39 verdachten op stonden.
Zij kunnen hun behandeling niet in vrijheid afwachten. Ze worden opgevangen op een speciale afdeling voor psychiatrische patiënten in de gevangenis.