Uitspraak zaak moeder Nadia op 21 mei

UTRECHT - De rechtbank doet op 21 mei uitspraak in de zaak rond de vermoorde Utrechtse studente Nadia van de Ven.
De moeder van Nadia eist in totaal 20.000 euro smartengeld van moordenaar Pascal F. en zijn ouders. Het gaat om een schadevergoeding voor het 'vreselijke leed' dat het slachtoffer en haar moeder is aangedaan.
Haar advocaat wil ook dat de rechtbank bekijkt of huurbaas Pascal F. verantwoordelijk is voor de inkomstenderving die de moeder van Nadia van de Ven na de moord leed. De moeder had een goedlopende
natuurgeneeskunde praktijk, maar kan sinds de moord met veel pijn en moeite één dag per week werken. Bij de vrouw is door een posttraumatische stress-stoornis arbeidsongeschikt verklaard. Als blijkt dat de dader verantwoordelijk is, volgt nog een claim die in de tonnen kan lopen, aldus haar advocaat.
Van de Ven (25) werd in 2002 vermoord in het Utrechtse studentenhuis aan de Weerdsingel waarin zij woonde. Haar destijds 29-jarige huisbaas F. schoot in totaal vijf keer op haar met een gestolen Uzi pistoolmitrailleur. Een vriendin van het slachtoffer kon via de telefoon horen dat Van de Ven het uitschreeuwde van de pijn
Aanleiding voor de moord waren ruzies over het houden van katten in huis en het plaatsen van fietsen op de
gang. Het gerechtshof veroordeelde Pascal F. tot 20 jaar cel en dwangverpleging.
Van F. eist de moeder 10.000 euro smartengeld voor de 'shockschade' die zij zelf na de moord ondervond en voor de pijn die haar dochter in haar laatste momenten heeft geleden. De ouders van F. werkten het strafonderzoek naar hun zoon tegen. Ze gaven hem onder meer geld om te vluchten. Tegenover de politie hielden beide ouders vol niks over hun zoon te weten.
Volgens hun advocaat hebben beide ouders niet geweten dat hun zoon een moord had gepleegd. Afgeluisterde telefoongesprekken wijzen echter op het tegendeel.
Zijn ouders hebben F. mogelijk ook geholpen bij het veiligstellen van zijn vermogen. Na de moord verkocht F. een pand in Utrecht. Dat geld kwam uiteindelijke terecht op een spaarrekening van de ouders.
Na de moord ontstond ook een juridische strijd over de vergoeding van begrafeniskosten. Uiteindelijk hebben de ouder van F. na veel getouwtrek 15.000 euro betaald. Volgens Martens heeft de weigerachtige houding van de ouders bijgedragen aan de emotionele schade. Daarom eist de moeder ook van hen 10.000 euro
schadevergoeding.