Zes wethouders voor Vijfheerenlanden: drie oude rotten en drie nieuwelingen

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De wethouders van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden zijn bekend. De fusiegemeente krijgt zes wethouders: Marcel Verweij (CDA), Maks van Middelkoop (CDA), Tirtsa Kamstra (ChristenUnie), Huib Zevenhuizen (VVD), Christa Hendriksen (D66) en Cees Taal (PvdA) krijgen de dagelijkse leiding in handen.
Na de verkiezingen werd duidelijk dat CDA, ChristenUnie, VVD, D66 en PvdA samen de coalitie zouden vormen. Al die partijen leveren een wethouder, en het CDA als grootste partij twee.
Van de zes wethouders waren er drie al eerder in die functie actief in de drie gemeentes die samen Vijfheerenlanden vormen: Leerdam, Zederik en Vianen. Cees Taal was wethouder in Leerdam, Maks van Middelkoop in Zederik en Marcel Verweij in Vianen.

PORTEFEUILLES

Cees Taal (PvdA) wordt verantwoordelijk voor onder meer werk & inkomen, recreatie en toerisme. Maks van Middelkoop (CDA) gaat als wethouder nu onder meer over financiën, duurzaamheid, milieu en landbouw. Marcel Verweij (CDA) krijgt de leiding over de Wet maatschappelijke ondersteuning, volksgezondheid en wonen.
Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) wordt verantwoordelijk voor jeugd, onderwijs, bibliotheken en sport. Christa Hendriksen (D66) doet dorpshuisvoorzieningen, energietransitie en klimaat en kunst en cultuur. Huib Zevenhuizen (VVD) gaat de scepter zwaaien over ruimtelijke ontwikkeling, verkeer en economie.

KERNEN

Alle wethouders krijgen ook een of meerdere kernen in de nieuwe gemeente toegewezen. Dit zijn kernen waar ze zelf niet wonen of eerder politiek actief zijn geweest. Zo is bijvoorbeeld Christa Hendriksen verantwoordelijk voor Hei- en Boeicop, Schoonrewoerd en Lexmond en heeft Maks van Middelkoop Hagestein, Everdingen, Zijderveld en Hoef en Haag toegewezen gekregen.