Van Rossem: Na 50 jaar meldt de gooier van de rookbom tijdens dodenherdenking zich

Van Rossem over de Anti-Vietnamacties in de jaren zestig en zeventig
Van Rossem over de Anti-Vietnamacties in de jaren zestig en zeventig © RTV Utrecht
UTRECHT - Gele hesjes, FNV-petjes, spandoeken met spelfouten. Demonstraties, Maarten heeft zelf nog nooit met iets meegelopen. Maarten: "Ik heb dus ook niet gedemonstreerd tegen de bom in 1983. Ik hing niet in een boom bij Amelisweerd tegen de verbreding van de A27 in 1981, en ik was ook niet één van de 80.000 mensen die op 7 januari 1973 door het centrum van Utrecht liepen in de grootste anti-Vietnam demonstratie van Nederland."
ANTI-VIETNAM
Eind jaren zestig en begin jaren zeventig kwam er een groeiende beweging van mensen die tegen de militaire interventie van Amerika in Vietnam waren. Op het hoogtepunt van die beweging kwamen er in januari 1973 80.000 mensen naar Utrecht om tegen het beleid van de Amerikanen te demonstreren. Maarten ontmoet één van hen: John Panders. John: "Dat Amerika, onze bevrijder, onze papa, zich zo gedroeg tegen een klein land als Vietnam was echt schofterig."
De rookbom op het domplein in 1969
De rookbom op het domplein in 1969 © RTV Utrecht

ROOKBOM

John Panders doet plotseling een bekentenis tegenover Maarten. John: "Naast de demonstraties zat ik in een anarchistische cel TA TA TAN TAN. En ik beken: Ik ben degene die de rookbom op het Domplein heeft laten afgaan tijdens de dodenherdenking van 1969. En ik kan nog veel meer bekennen maar ik weet niet zeker hoe strafbaar dat is. Alles omdat ik tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam was." In eerste instantie schrikt Maarten, maar dan ontstaat er een mooi gesprek over nog meer legale en illegale Anti-Vietnam acties. Over radicaliseren toen en nu. En over spijt. Hieronder kunt u de hele uitzending zien.
Van Rossem Vertelt over actie tegen de Amerikaanse oorlog in Vietnam