Oproep medewerker: 'UU moet volledig veganistisch worden'

Van den Berg richt zich in een video op YouTube tot zijn vleesetende collega's.
Van den Berg richt zich in een video op YouTube tot zijn vleesetende collega's. © YouTube Floris van den Berg
UTRECHT - De Universiteit Utrecht (UU) moet volledig veganistisch worden en alle dierlijke producten uit de kantines verbannen. Dat zegt Floris van den Berg, die werkt als filosoof op de UU.
In een Engelstalige videoboodschap richt Van den Berg zich tot al zijn collega's en studenten. Hij verwijst naar het feit dat op de UU in de zeventiende eeuw de eerste vrouwelijke studente van Nederland werd toegelaten. "De universiteit kan opnieuw haar progressiviteit laten zien. Bovendien willen we graag 'groen' zijn."
"Wetenschappelijk bewijs maakt het overduidelijk dat de bio-industrie en de consumptie van dierlijke producten een grote bijdrage leveren aan een overvloed aan ecologische rampen", zegt Van den Berg. "Waaronder klimaatverandering, ontbossing, verlies van biodiversiteit, erosie en waterschaarste." Hij noemt het dan ook 'een droom' dat de UU in korte tijd volledig veganistisch is.
Van den Berg heeft veel boeken geschreven over de vleesconsumptie, maar ook over onderwerpen als religie. Hij is ook vaak te zien op televisie.
De universiteit heeft kennis genomen van de uitspraken van Van den Berg. "Het is prima dat hij deze oproep doet en er gediscussieerd wordt over hoe de UU kan verduurzamen", zegt een woordvoerder. "Dat dit specifieke idee ingevoerd wordt, ligt niet voor de hand want de universiteit heeft keuzevrijheid hoog in het vaandel. Bij de keuze voor vegetarische lunches aan de UU is ook wel de optie voor vlees blijven bestaan voor mensen die dat heel graag willen."