Actiegroep protesteert bij Rabobank: stop met de sloop van regenwoud!

De zaag gaat erin.
De zaag gaat erin. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - De Rabobank draagt door haar investeringen bij aan grootschalige verwoesting van het regenwoud. Dat vindt actiegroep Milieudefensie. Samen met klanten van de bank organiseerden zij vanmiddag een bijzondere demonstratie voor het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Pal voor de ingang werden tientallen boomstammen in stukken gezaagd, om duidelijk te maken dat de bank nu echt stappen moet gaan zetten. Of in de woorden van campagneleider Rolf Schipper: "De tijd van praten is voorbij, het is tijd voor actie!"
Volgens Milieudefensie pompten de Rabobank, ING en ABN AMRO de afgelopen jaren bijna 5 miljard euro in de palmolie-industrie, die op grote schaal het regenwoud kapt. De groep spreekt de banken daar al tijden op aan, maar volgens de groep weigeren de banken de problemen onder ogen te zien. "Banken weten al vijftien jaar wat er aan de hand is. Toch blijven ze geld steken in deze dubieuze bedrijven", zegt Schipper.
Daarom verzamelde hij zich samen met zo'n 25 actievoerders, zowel leden van Milieudefensie als Rabo-klanten, bij de Verrekijker aan de Croeselaan. Daar werden al gauw tientallen boomstammen aangevoerd, waarna er begonnen werd met de stammen in stukken zagen. De demonstranten hadden het bekende logo van de bank bewerkt, zodat in plaats van een figuur op een kompas er nu een figuur met een kettingzaag in de hand op een boomstronk stond. Het zagen leverde een luid kabaal op, wat natuurlijk de aandacht trok van voorbijgangers en de medewerkers van de Rabobank. Ook de politie ontging de actie niet en verschillende gesprekken tussen actiegroep, politie en Rabobank volgden. De groep mocht van de politie hun actie echter afmaken.
Tussenkomst van de politie schaadde de actie niet.
Tussenkomst van de politie schaadde de actie niet. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Waar normaal leuzen een belangrijk onderdeel zijn van een demonstratie, ontbraken deze vandaag. Logisch, want ze waren door het lawaai van de ronkende kettingzagen toch niet te horen geweest. Daarom was een geschreven leus vandaag handiger. Op grote borden was een duidelijke boodschap geschreven: Rabobank, stop met de sloop van het regenwoud! Ondertussen liepen er verschillende leden met flyers rond om voorbijgangers te informeren. Na een uur vonden de demonstranten het genoeg. Om hen heen lagen stukken hout en vooral heel veel zaagsel.
Campagneleider Schipper is tevreden, ondanks dat niet alles gelukt is. "De CEO was niet bereid om hier buiten met ons te komen praten. Hij zei dat we hun verhaal kenden, dat ze graag willen verduurzamen en dat doen door er geld in te blijven pompen en te hopen dat het langzaam een beetje beter wordt. Dat verhaal horen we nu al bijna 20 jaar en we zien het niet beter worden."
Rolf Schipper spreekt de actievoerders toe.
Rolf Schipper spreekt de actievoerders toe. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
De medewerkers van de Rabobank doen er goed aan over een jaar oordoppen mee te nemen, want Schipper is duidelijk. "Volgend jaar staan we hier weer!"
De groep Milieudefensie protesteerde vandaag voor de Rabobank.