Uithoflijn: Utrechtse oppositie oordeelt snoeihard over wethouder Van Hooijdonk

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De oppositie in de Utrechtse gemeenteraad reageert snoeihard op het rapport van de rekenkamers over De Uithoflijn. De positie van wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) lijkt onhoudbaar geworden. Ze heeft meerdere politieke doodzondes begaan, maar houdt de steun van de grootste coalitiepartijen. GroenLinks en D66 weigeren het Utrechtse college van B&W de fouten bij de aanleg van de tramlijn aan te rekenen en houden haar zo de hand boven het hoofd.
De Uithoflijn is de nieuwe tramlijn tussen Utrecht Centraal en de universiteitswijk De Uithof. Die lijn wordt circa 100 miljoen euro duurder dan in het begin begroot en daarnaast is hij bijna twee jaar later klaar dan gepland. De provinciale en gemeentelijke rekenkamers hebben onderzocht hoe dat kon gebeuren. Twee weken geleden kwamen ze met een vernietigend rapport.

ONVOLLEDIG, ONJUIST, ONTIJDIG

Vandaag besprak een commissie van de gemeenteraad het rapport van de rekenkamers. Oppositiepartijen VVD, PvdA, CDA, PVV, Stadsbelang en SP waren zeer uitgesproken. Zij onderschrijven de conclusies dat de raad onvolledig, onjuist en ontijdig is voorgelicht over het project. Ook vindt een aantal partijen dat ze zijn geschaad in hun budgetrecht: de raad heeft niet kunnen beslissen over het uitgeven van het geld van de gemeente.
De oppositiepartijen rekenen het het college van burgemeester en wethouders zwaar aan. Voor de Uithoflijn zijn wethouder Victor Everhardt (D66) en Lot van Hooijdonk (GroenLinks) verantwoordelijk. Mobiliteitswethouder Van Hooijdonk krijgt de meeste kritiek te verduren.

DOODZONDES

De politiek kent zogenoemde doodzondes, fouten van een wethouder die zijn of haar functioneren onmogelijk maken. Het verkeerd informeren van de gemeenteraad en het schaden van het budgetrecht zijn allebei grote politieke doodzondes en de rekenkamers hebben er nog meer ontdekt. Toch lijkt het erop dat de wethouder niet in gevaar komt. De drie coalitiepartijen vinden namelijk dat zij geen ernstige fouten heeft begaan.
Coalitiepartij D66 geeft toe dat er veel is misgegaan en dat de informatievoorziening tekort is geschoten. Woordvoerder Susanne Schilderman vindt dat de reiziger en de belastingbetaler het nakijken hebben. Maar, zegt D66, het gaat nu veel beter. En dus hoeft het geen consequenties te hebben voor de wethouder. Ook GroenLinks blijft vierkant achter de eigen wethouder staan.

SPERVUUR AAN VRAGEN

De oppositie ziet het anders. Zij stellen vast dat het college de gemeenteraad bewust onvolledig heeft geïnformeerd. In het debat gaf D66 geen antwoord op een spervuur aan vragen van de oppositie. Die wilde met name weten of D66 zich niet "belazerd" voelt door een college dat bewust foute informatie verstrekt. Volgens D66 was veel van die onjuiste informatie niet relevant. Bovendien kijkt D66 liever vooruit, volgens Schilderman.
PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth verbaast zich daarover. Hij noemt het een hele project een debacle. "Wat de rekenkamer schrijft aan kritiek liegt er niet om." Hij verwijt GroenLinks en D66 een kritiekloze houding. De PvdA vindt eigenlijk dat wethouder Lot van Hooijdonk moet opstappen. En ook de positie van Victor Everhardt staat wat hem betreft ter discussie.

ONDERMIJNING

VVD-woordvoerder André van Schie noemt de hele gang van zaken rond de informatievoorziening "een ernstige ondermijning van de democratische basisbeginselen". Hij vindt dat hij zijn rol als volksvertegenwoordiger niet goed heeft kunnen uitoefenen door het handelen van wethouder Van Hooijdonk.
Ook de PVV is snoeihard. Fractievoorzitter Henk van Deún zegt dat de wethouders in strijd met de gemeentewet hebben gehandeld, door de raad onvoldoende en ontijdig in te lichten. Van Deún: "Wat een geklungel en een geruzie. Dat heeft de stad daadwerkelijk schade toegebracht. Het is één ruziënde puinhoop. Neemt deze wethouder deze raad wel serieus? De inwoners van de stad betalen dit gelag."

GITZWARTE BLADZIJDE

De PVV verbaast zich erover dat in de provincie wel een bestuurder is opgestapt en met haar ook een aantal hoge ambtenaren. Maar in de stadsorganisatie gebeurde helemaal niets. "Een gitzwarte bladzijde in het geschiedenisboek van de stad", aldus Van Déun.
De commissievergadering werd vanmiddag niet afgerond. De partijen hadden veel meer tijd nodig dan gepland. Zo kreeg Lot van Hooijdonk geen kans om antwoord te geven op de vele vragen. Daarom wordt de vergadering dinsdag voortgezet. Twee dagen later praat de gemeenteraad met alle raadsleden nogmaals over het rapport.