Justitie ziet steeds meer samenhang in reeks liquidaties in opdracht van Taghi

© Koen Laureij
UTRECHT - Het grote Marengo-onderzoek naar de liquidaties die in opdracht van de voorvluchtige drugscrimineel Ridouan Taghi uit Vianen zouden zijn gepleegd, wordt steeds groter. Het openbaar ministerie Midden-Nederland heeft de rechtbank vandaag gevraagd om ook de moord op misdaadblogger en oud-crimineel Martin Kok eraan toe te voegen.
Op een pro-formazitting tegen verdachte Achraf B. uit Utrecht betoogde het OM dat de zaak te veel verweven is met andere zaken om die los daarvan door verschillende rechtbanken te blijven behandelen. De moord op Kok zou tegelijk met de andere zaken door de rechtbank Amsterdam moeten worden behandeld. Dat onderzoek wordt geleid door het landelijk parket van het openbaar ministerie. De rechter maakt 25 januari bekend of dat gaat gebeuren.

DRIE LIQUIDATIES

De 25-jarige Achraf B. wordt ervan verdacht dat hij in opdracht van Taghi op 8 december 2016 Martin Kok heeft doodgeschoten bij seksclub Boccaccio in Laren. Ook zou hij eerder die avond een mislukte poging hebben gedaan bij een hotel op Schiphol. Maar B. is inmiddels ook verdachte in een groot onderzoek naar meerdere andere liquidaties, die in opdracht van Taghi zouden zijn gepleegd.
De verdachten in het Marengo-onderzoek worden ervan beschuldigd dat ze betrokken waren bij de moord op Samir Erraghib in IJsselstein, de vergismoord op Hakim Changachi in Utrecht Overvecht en een daaropvolgende, mislukte, poging om het echte doelwit alsnog om te brengen. Daarnaast worden de mannen verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Ook kroongetuige Nabil B. hoort bij deze groep verdachten. 

VERTRAGING

Achraf B. vindt het zelf onnodig om zijn zaak bij de andere te voegen. Zijn advocaat Guy Weski betoogde dat het onderzoek daardoor enorme vertraging zal oplopen en maakte een vergelijking met het liquidatieonderzoek Passage, dat zich jaren voortsleepte voor het tot een vonnis kwam.
Volgens de raadsman zou het weleens 2020 kunnen worden voor de zaken inhoudelijk worden behandeld. Sommigen getuigen zouden dan al dood kunnen zijn. Daarmee doelt Weski op crimineel Anouar 'Zwartkat' B. die een belastende verklaring over zijn cliënt heeft afgelegd. Zwartkat zit vast in Marokko, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de vergismoord op de zoon van een rechter. Anouar B. zou daarvoor in Marokko de doodstraf kunnen krijgen, stelde de advocaat.
Lekken naar de pers is blijkbaar dagelijks gebruik
advocaat Guy Weski

DOODSTRAF

De belastende verklaring die Zwartkat over zijn cliënt heeft afgelegd is volgens Weski onbetrouwbaar en zou niet als bewijs mogen gelden. In een brief zou Zwartkat hebben gezegd dat hij zonder advocaat in de gevangenis door de Marokkaanse politie is bedreigd, gechanteerd en mishandeld. Maar volgens het OM maakt dat geen verschil voor zijn belastende verklaring, die zou hij uit eigen beweging hebben afgelegd.
Advocaat Weski had ook nog kritiek op de ontsleutelde berichten uit de PGP-telefoons die door de verdachten zouden zijn gebruikt om in code te kunnen communiceren. Hij betwist de betrouwbaarheid daarvan en merkte op dat de inhoud vaak eerder bij de media terecht komt dan bij de verdediging: 'Lekken naar de pers is blijkbaar dagelijks gebruik.'   
Het Marengo-onderzoek lijkt uit te lopen op een mega-proces. Inmiddels zijn er zeker acht verdachten aangehouden, die in februari weer voor de rechter staan. Naar de kopstukken Taghi en Razzouki wordt nog altijd gezocht in binnen- en buitenland. Er is een beloning van 100.000 euro per persoon uitgeloofd voor hun aanhouding.