Vleutense kinderen begraven munten onder nieuwe school: we laten wat achter voor de toekomst

Er wordt een diep gat gegraven.
Er wordt een diep gat gegraven. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
VLEUTEN - Voor twaalf kinderen van de Vleutense basisschool Kees Valkenstein was het vandaag een bijzondere ochtend. Zij waren uitgekozen om door leerlingen bewerkte munten te begraven op de plek waar over iets meer dan een jaar de nieuwe locatie Haarzicht geopend moet worden. Die komt te staan op de plek waar afgelopen zomer Romeinse munten zijn gevonden tijdens opgravingen. Daarom besloot de school zelf munten te begraven, in de hoop dat ze over 2000 jaar weer ontdekt zullen worden.
Er worden wel vaker belangrijke archeologische vondsten gedaan in de omgeving van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Afgelopen oktober was het weer raak, toen in Strijkviertel de resten van een Romeinse brug werden ontdekt. En deze zomer werden nog meer spullen uit die tijd opgegraven op de plek waar nu de nieuwe wijk Haarzicht gebouwd wordt. Precies op de plek waar obs Kees Valkenstein haar tweede locatie gaat openen.
Daarom mocht een klein groepje kinderen vandaag het officiële startsein geven voor de bouw. De hele school heeft munten bewerkt die door de kinderen in een kistje begraven worden. "De bovenbouw werkte met priem en hamer, de jongsten met een stift. Door deze munten te bewerken laat de school op haar beurt wat achter voor de toekomst", zegt directeur Cecile Tulen. Haar keuze om lange laarzen te dragen is niet onhandig: waar eind 2019 de school moet staan ligt nu alleen maar blubber en waterplassen.
"Het is altijd een eer als je een uitstapje buiten de school mag doen, en zo deel mag hebben aan het nieuwe gebouw", zegt Tulen. "We zijn heel erg tevreden met het ontwerp. Alles onder een dak, in een mooi en duurzaam gebouw." Niet alleen de school, maar ook een bso en kinderdagverblijf gerund door Kind & Co hebben hier straks onderdak.
Op deze modderige plek staat vanaf eind 2019 een gloednieuwe school. Nu is het uitkijken voor deze kinderen dat ze niet wegzakken.
Op deze modderige plek staat vanaf eind 2019 een gloednieuwe school. Nu is het uitkijken voor deze kinderen dat ze niet wegzakken. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
De kleine Juul zet de eerste schep in de grond, gevolgd door de andere elf kinderen, leden van de school en SPO Utrecht. Eerst wordt alleen maar diep gegraven. Dan stuit de groep op een probleempje. "Ik zie water!", roepen de kinderen in koor. "Misschien moet het gat dan toch iets breder", klinkt het. Als het gat groot genoeg is, mag Juul ook het kistje in het gat gooien. Iedereen gooit daarna vakkundig het gat weer dicht. "Stamp het maar goed aan!" Als dat gebeurd is, keren de kinderen terug naar hun huidige schoolgebouw.
Het kistje wordt vakkundig begraven.
Het kistje wordt vakkundig begraven. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Op de terugweg moeten de kinderen uitkijken dat ze niet wegzakken in de modder. Gelukkig waren ze goed voorbereid en hebben ze allemaal laarzen aan. Het is voor hen nu lastig voor te stellen dat vanaf januari 2020 (na de vakantie, in december wordt het gebouw opgeleverd) hun tweede locatie hier zal openen, maar toch is het zo. En nu maar hopen dat over een paar honderd jaar iemand hun zelf bewerkte munten zal vinden als een belangrijke archeologische vondst. "Straks worden de paaltjes weggehaald en weet niemand meer waar het kistje ligt. Totdat we hier straks in de gymzaal staan en als je maar hard genoeg stampt de muntjes kunt horen rinkelen!"
Vleutense kinderen begraven munten onder nieuwe school