Predikanten en kerkelijk werkers PKN ondertekenen brief voor homohuwelijk

PROVINCIE UTRECHT - Een kleine veertig predikanten en kerkelijk medewerkers van de Protestante Nederlandse Kerk (PKN) uit de provincie Utrecht zeggen geen enkel onderscheid te maken tussen verschillende relatievormen. Zij ondertekenden, samen met vierhonderd andere kerkelijk werkers en predikanten uit heel Nederland, een brief die vandaag in Trouw stond.
Het is een reactie op het besluit van het landelijke kerkbestuur, dat in Utrecht huishoudt, eerder deze maand. Zij besloten toen het homohuwelijk niet gelijk te stellen aan het heterohuwelijk. In de brief uit de krant wordt benadrukt dat de ondertekenaars ervan in hun kerk het homohuwelijk geen enkel probleem vinden.
Het kerkbestuur was enigszins verrast door de brief, laat woordvoerder Marloes Nouwens weten. "Dat komt omdat wat er in de brief staat, precies hetzelfde is als wat er in de synode (kerkelijke vergaring, red.) is gezegd. Het voelde alsof er een tegenstelling werd gecreëerd die er in onze beleving niet is."

LIBERAAL

In totaal tekenden landelijk zo'n 400 predikanten en kerkelijk leiders de brief. Een kleine tien procent daarvan kwam uit de provincie Utrecht. Het aantal ondertekenaars heeft PKN niet verrast. "Wij weten absoluut dat een grote meerderheid binnen de PKN liberaal tegenover het homohuwelijk staat. De verdeling is te vergelijken met hoe er over het algemeen in Nederland over het homohuwelijk wordt gedacht", aldus Nouwens.
Ze vermoedt dat deze brief tot stand is gekomen door het eerdere besluit van het kerkbestuur over het homohuwelijk. De ondertekenaars zouden het daar niet mee eens zijn. Toch zal het bestuur door deze brief niet op hun besluit terugkomen, zegt ze. "Binnen onze kerk is er een wat orthodoxe flank die anders tegenover het homohuwelijk staat dan de rest. Dat is een kleiner gedeelte, maar wij vinden dit dossier er niet een waarvan je kunt zeggen: de meeste stemmen gelden. Dan moet dat orthodoxe gedeelte er tegen wil en dank in mee. Dan raak je misschien een deel van de kerk kwijt, dat wil je ook niet."

INCLUSIEF

René de Reuver van PKN weet ook dat er verdeeldheid heerst in de kerkgemeenschap op dit punt. "Dat krijg je in een brede gemeenschap als de onze. Er zijn plekken waar men wat meer orthodox is, maar niet de hele kerkgemeenschap is zo. Wij zijn een hele inclusieve kerk."
Dat vindt predikant Harold Schorren van de Pauluskerk jammer. "Zo werkt het toch niet? Als je in je kerkorde zegt: we hebben een huwelijk en dat is wel tussen man en vrouw. En daarnaast heb je nog andere relatievormen. Want zo staat het er, en dat snap ik niet."
Schorren is heel blij met de brief in de krant. Volgens hem zijn er nog steeds homoseksuele mensen die geen juiste plek kunnen vinden in de kerk en dan hun lidmaatschap maar opzeggen. "Dat die mensen nu dus weten: je staat niet alleen. Dat mensen hun lidmaatschap opzeggen, dat is zo jammer. Dit kan misschien helpen in de hoop dat mensen zeggen: we houden vol. Dit is ook onze kerk en ook wij geven daar kleur aan."