Nieuw speelgoed ontwikkeld voor zieke kinderen in Prinses Máxima Centrum

© Prinses Máxima Centrum
UTRECHT - Een lekker potje voetballen of verstoppertje spelen vinden kinderen vaak heerlijk, maar niet voor elk kind is het zo vanzelfsprekend om altijd zo makkelijk te bewegen. Bijvoorbeeld voor de zieke kinderen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Voor hen zijn de afgelopen tijd twaalf producten ontwikkeld om in actie te komen. Vandaag worden ze gepresenteerd.
Het gaat hier om een samenwerking tussen artsen van het Prinses Máxima Centrum, designers van TU Delft en HandicapNL. Uit het vier jaar durende project 'Meedoen=Groeien!' rolden twaalf ontwerpen uit de bus. "Voor elk ontwerp is goed gekeken naar hoe je ontwikkelingsvelden van de kinderen kunt stimuleren", zegt Hanneke de Ridder, directeur ontwikkelingsgerichte zorg en cultuur van het Prinses Máxima Centrum.
"Om even een paar voorbeelden te noemen: er zijn een soort van sticks ontworpen waar kinderen graag mee spelen", vervolgt ze. "Elk gezond kind loopt met een tak door het bos, zo'n soort stick is dat ook. Kinderen kunnen doen alsof het een zwaard is of er tenten mee maken. Er is ook een bal ontworpen die zelf rolt, daar rennen kinderen dan graag achteraan. Maar er zijn ook ontwerpen die zich meer richten op de sociale emotionele ontwikkeling, waarbij ook familie mee kan doen. Het ontwerp lijkt op een kauwgomballenautomaat. Daar zitten balletjes in met boodschappen, zoals: 'Ik vind jou lief.' Of: 'Zullen we pannenkoeken bakken?'"
Tekst gaat verder na foto.
De 'kauwgomballenautomaat' met mooie boodschappen.
De 'kauwgomballenautomaat' met mooie boodschappen. © Prinses Máxima Centrum

RISICO'S

Een gewone tak uit het bos halen of een bal kopen bij de speelgoedzaak, is volgens De Ridder een logische gedachte maar niet per se de juiste. Een tak uit het bos brengt namelijk risico's met zich mee, aldus De Ridder. "Dan heb je te maken met een stukje hygiëne. Deze kinderen ondergaan zware behandelingen dus een tak binnenbrengen is geen goed idee. Een bal zou wel weer kunnen, maar aan deze zit weer een extra uitdaging omdat hij zelf rolt."
Dat er een vier jaar durende studie aan vooraf ging, is makkelijk uit te leggen, zegt De Ridder. "Dit is resultaat van echt wetenschappelijk onderzoek. Er zijn mensen die promoveren op deze studie. Er zit dus een uitgebreide onderzoekskant aan die je niet meteen zou verwachten."

VERVOLG

Vanmiddag worden alle ontwerpen gepresenteerd in DeFabrique in Maarssen. Het is tegelijkertijd een congres waar zo'n honderd mensen op af komen. Er wordt namelijk ook gesproken over het vervolg van dit project. Volgens De Ridder is het in ieder geval vooral de bedoeling dat de kinderen even vergeten dat ze ziek zijn. De Ridder: "Een kind moet even meer worden dan alleen een patiënt. Voor het hele gezin is het goed dat ze weer even denken: wij horen bij elkaar. Wij doen het met elkaar."
De uitleg van het project is hier te zien.