Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Onthullend telefoonverkeer: "Taghi bestelde moord IJsselstein"

1/3
DE MEERN - Met bijna twee uur vertraging begon vanmorgen in de extra beveiligde rechtbankop Schipholde regiezitting in het onderzoek 'Marengo'. Ditdossier draait om liquidaties in de onderwereld, waaronder de 'vergismoord' op Hakim Changachi in Overvecht en de liquidatie van Samir Erraghib in IJsselstein.

Deachtverdachten in het Marengo-onderzoek komen volgens het Openbaar Ministerie uit de criminele organisatie van de voortvluchtigekopstukken Ridouan Taghi uit Vianen en Sad Razzouki uit Utrecht. Dit duo wordt beschuldigd van diverse moordopdrachten.

Tijdens de zitting onthulde het Openbaar Ministerie belastende berichten en gesprekken vandrugsbaas Taghi, waaruit volgens de aanklagers valt op te maken dat hij zijn 'medewerkers' opdracht gaf om tegenstanders te doden.

Het OM verwacht dat de komende tijd nog meer verdachten aan het Marengo-dossier kunnen worden toegevoegd. Het ultieme doel is om ook Taghi en Razzouki voor de rechter te brengen. De gouden tip die tot hun aanhouding leidt, wordt daarom beloondmet 100.000 euro per persoon.

 Links en in het midden Taghi, rechts Razzouki. Links en in het midden Taghi, rechts Razzouki. | Foto: Politie (Bewerking door RTV Utrecht)

Het OM beschuldigt demannen die vandaag voor de rechter staanvan moord in vereniging en voorbereidingshandelingen, zoals het regelen van auto's en wapens. Ook worden zeverdacht van deelname aan een criminele organisatie.

DE VERDACHTEN

Vijf verdachten zijn begin vorige maand aangehouden bij de politie-invallen in Nieuwegein, Vianen, Utrecht en Tiel. Deanderen zijn kroongetuige Nabil B. enZakaria A. uit Utrechten Mohamed Razzouki (broer van Sad)uitIJsselstein. Zij wordenonder meer verdacht van voorbereidende werkzaamheden bij de 'vergismoord' op Hakim Changachi in Overvecht begin vorig jaar en de verijdelde liquidatie van het werkelijke doelwit, drugshandelaar Chalid H.

 Vergismoord Faustdreef. Vergismoord Faustdreef. | Foto: Michiel van Beers

Omdat Nabil B. naderhand ontdekte dat hij het verkeerde slachtoffer endiens familie kende, kwam hij tussen twee vuren en besloot hij te gaan praten met justitie. De broer van Nabil werd dit jaar doodgeschoten, waarschijnlijk uitwraak.

VERMOMD

De regiezitting zou vanmorgen om 09.00 uur beginnen, maar het werd 10.40 uur.Dit kwam door problemen bij de aanvoer van een van de verdachten vanuit de omgeving Rotterdam.Vierverdachten warenaanwezig in de rechtszaal. De Utrechtse kroongetuige Nabil B.zat vermomd in een cabine en was via een videoscherm alleen voor de rechtbank zichtbaar.

De advocaten van de andere verdachten wilden de kroongetuige graag aan de tand voelen over zijn verklaringen, die volgens hen niet kloppen. Het OM verzette zich daar ,et succes tegen. De officieren wilden voorkomen dat B. vandaag zou worden 'stuk gehoord'. Op de volgende zitting wordt waarschijnlijk duidelijk wanneerB.wel kan worden bevraagd.


ONTSLEUTELD

Uit ontsleutelde gecodeerde berichten uit de PGP-telefoonsvan de criminelen is volgens hetOM een schat aan informatie naarboven gekomen."Taghi komt in de geheime berichten naar voren als spin in het web. De verdachten hadden allemaal een eigen specialisatie binnen de organisatie. De een regelde wapens, de ander auto's of telefoons", aldus rechtbankverslaggeverOzinga.

Taghi communiceerde ook via zijnbroer Mourad met de groep die de liquidaties voorbereidde. Hij gaf via zijnbroer zelfs complimenten: "Jullie zijn een goede groep. Jullie gebruiken jullie hersens." Taghi wordt in de berichten door zijn broer aangeduid als 'Pat'. Daarmee wordtpatron bedoeld, zoals ook de Colombiaanse cokebaas Pablo Escobar werd genoemd.

KROONGETUIGE

Ook de verklaringen van kroongetuige Nabil B. hebben volgens het OM al veel cruciale informatie opgeleverd. Veel van wat hij heeft verteld, moet nog worden nagetrokken. Hij zal daarom voorlopig niet in de rechtszaal verschijnen en als getuige worden gehoord. Dit wordt op zijn vroegst voorjaar 2019, bleek tijdens de zitting.

IJSSELSTEIN

De liquidatie van Samir Erraghib in 2016 in IJsselstein werd vanmorgen uitgebreid besproken. Hij werd voor zijn huis op klaarlichte dag en in het bijzijn van zijn 7-jarige dochtertje doodgeschoten. De schutters zijn inmiddels veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, maar er loopt nog een hoger beroep.

De liquidatie werd volgens hetOM voorbereid door Achraf B., die al vastzit voor betrokkenheid bij demoord opmisdaadblogger Martin Kok. Hij zou in opdracht van Taghi hebben gespot en contact met schutters hebben gelegd. Daarvoor kreeg hij 20.000 euro.

Het duo dat de moord op Erraghib in IJsselstein uitvoerde zou daarvoor 90.000 euro hebben gekregen. Zij werden kort na deliquidatieopgepakt en ook daarover wordt in de PGP-berichten tussen de verdachten en hun opdrachtgever gecommuniceerd.

VERRADER

Erraghib lijkt te zijn vermoord, omdat hij als verrader werd gezien.Het slachtoffer wordt in de PGP-berichten een "snitch","kankerzoon" en "hoerenzoon" genoemd die "infoheeft gegeven".

Nabil B. zou de ochtend van de moord naar IJsselstein gaan, maar werd daarvan weerhouden doorMohamed Razzouki, die inmiddels ook aan deIJsselsteinse liquidatiewordt gelinkt.R.vertelde hem dat 'die kleine' (Ridouan Taghi) Erraghib ging pakken. B. reed in dezelfde auto als het slachtoffer en kon dus maar beter uit de buurt blijven, werd hem verteld door Mohamed.

De advocatenzien te weinig bewijs in de PGP-berichten en sommigenvoerden aandat hun clinten helemaal geen lid waren van de criminele organisatie. Ze vroegen tevergeefs om directe vrijlating vanhun clinten.

Deze week werd bekend dat ook in de moordzaak van Jair Wessels in Breukelen een kroongetuige is gevonden. Lees hier wat het betekent als iemand uit het criminele circuitbesluit om met justitie te gaan praten.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -