CDA grootste partij in Vijfheerenlanden, SGP tweede

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIJFHEERENLANDEN - Het CDA heeft de meeste stemmen gekregen bij de verkiezingen in de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden. 4056 mensen stemden op de christendemocraten. De SGP werd tweede en VHL Lokaal moet het doen met de derde plek. GroenLinks kreeg het minste aantal stemmen, 884 mensen stemden op deze partij. In totaal kwamen 20.004 stemgerechtigden naar de stembus.
CDA-lijsttrekker Maria de Jong-Middelkoop is onder de indruk van de behaalde winst. "Het is fantastisch, ik ben zo ondersteboven van al die mensen die steun in ons hebben uitgesproken. Ik ben ontzettend dankbaar voor iedereen die op ons gestemd heeft."
In partycentrum Het Dak in Leerdam hebben alle partijen met elkaar de uitslag afgewacht. Op 27 locaties in Zederik, Vianen en Leerdam kon vandaag gestemd worden. De stembureaus gingen dicht om 21.00 uur en niet veel later waren de eerste stemmen geteld.
Als eerste kwam om 21.30 uur de uitslag van het dorp Everdingen. CDA en SGP deden het daar al goed. Daarna volgden de uitslagen van de stembureaus elkaar snel op.
In totaal is het opkomstpercentrage 46 procent. Dat is lager dan het opkomstpercentage voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen in de drie gemeentes. Toen kwamen in Leerdam en Vianen rond de 53 procent van de mensen stemmen. In Zederik lag het percentage toen op 68,3.

SGP TWEEDE PARTIJ

Met een flink verschil in het aantal stemmen is SGP de tweede partij geworden. Arie Keppel is toch tevreden. "Het CDA is afgetekend eerste, en dan hebben ze het ook gewoon verdiend. En wij hebben het in Vianen laten liggen. De laatste keer haalde we daar duizend stemmen en nu denk ik niet eens de helft. Dan weet je dat je met dat verschil van het CDA verliest."
Lijsttrekker Christa Hendriksen van D66 is juist heel erg tevreden met de behaalde stemmen in Vianen. "Wij zijn in Vianen de grootste geworden. In Vianen waren we bekend en in de andere twee kernen hadden we nog geen fractie. Ik ben supertrots dat we in Vianen de grootste zijn geworden, want daar hebben we vier jaar lang voor gewerkt."
"Ik had op meer gehoopt" zegt Hanneke van der Leun, lijsttrekker van de VVD. "Wat ik wel mooi vind, is dat de uitslag geen hele grote uitschieters heeft, dat is denk ik wel goed voor de samenwerking. Dus dat is mooi."
Tirtsa Kamstra van de ChristenUnie is heel tevreden. "We hebben vier zetels behaald en dat is boven verwachting. We waren al uitgegaan van drie zetels. En ik had van tevoren gezegd 'als we daaronder zitten ben ik verdrietig en als we meer hebben dan vier ik een feestje.' Dus nu vier ik een feestje."
PvdA-lijsttrekker Joop van Montfoort zat de hele avond gespannen naar het scherm met de uitslagen te kijken. "Het is spannend, want je hebt er zo veel werk aan gehad. Je bent veel op pad geweest en debatten gevoerd. Dan moet er op deze dag geoogst worden. En natuurlijk wil je winnen." Uiteindelijk heeft de partij twee zetels behaald en met een restzetel zit de partij op drie zetels. "Ik ben super tevreden. We zijn van twee naar drie zetels gegaan en voor ons voelt dat als een winst. Ik ben happy."
Minder blij is Teus Meijdam van de lokale partij VHL Lokaal. De partij is als derde geëindigd maar had op meer gehoopt. "Er was een lage opkomst en dat is voor onze partij altijd slecht. Dan zie je dat de conventionele partijen het goed doen, want die hebben trouwe stemmers. En die van ons zijn iets minder trouw. En dan zie je de terugslag bij ons." Maar lang heeft hij niet nodig om de uitslag te verwerken. "Ik heb het al verwerkt hoor, zo snel gaat dat bij mij. Ik ben een realist. En we zijn nog steeds de derde partij, dus ik denk dat we nog steeds goed meeblazen. En we zien wel waar dit schip nu strandt."

GROENLINKS

GroenLinks was nog niet vertegenwoordigd in één van de drie gemeentes dus deed nu als nieuwkomer mee aan de verkiezingen. De partij behaalde de minst aantal stemmen en heeft daarmee één zetel in de gemeenteraad. Lijsttrekker Erik van Doorn: "Het is de eerste keer dat we meedoen en één zetel, tja ik moet eerlijk zijn we hadden op meer gehoopt. Misschien dat we nog een restzetel krijgen, maar we zijn blij dat we er in zitten."

CENTRAAL TELLEN

De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden doet mee aan een experiment van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat betekent dat op woensdagavond alleen de stemmen voor de partijen zijn geteld. Op donderdag begint iedereen 'fris' aan het tellen van de voorkeursstemmen op één locatie. De stembiljetten van alle 27 stembureaus worden in partycentrum Het Dak in Leerdam geteld.
Op vrijdag om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt.

COMMISSARIS VAN DE KONING

Commissaris van de Koning Willibrord van Beek komt vrijdag om 11.00 uur voor een officieel gesprek over mogelijke kandidaten voor een waarnemend burgemeester voor de nieuwe gemeente. Voor 1 januari 2019 moet hij een kandidaat vinden.
Afgelopen dagen lekte een informele 'profielschets' uit voor een waarnemend burgemeester opgesteld door lijsttrekkers. Eén van de punten op de lijst was dat er een voorkeur is voor een onafhankelijke burgemeesters. Dat betekent dat burgemeester Wim Groeneweg van Vianen geen kandidaat kan zijn. Dit is bij veel Vianezen verkeerd gevallen en ook Groeneweg zelf vindt het een vervelende situatie.
Commissaris Van Beek heeft laten weten dat hij de discussie van afgelopen dagen 'prematuur' vond en de ontwikkelingen op de voet heeft gevolgd.
Gemeenteraadsverkiezingen in Vijfheerenlanden - de uitslag
Een bigband zorgde voor muzikale aankleding in Leerdam.
Een bigband zorgde voor muzikale aankleding in Leerdam. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman