Vernieuwde snelweg open ondanks "onaangename verrassing"

De minister in de voetbalkantine van SVM
De minister in de voetbalkantine van SVM © Caspar Huurdeman
UTRECHT/EEMNES - Niet napraten over voetbalwedstrijden maar de heropening van een snelweg vandaag in de kantine van SVM in Maartensdijk. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen opent het verbrede gedeelte van A27 en A1 tussen Utrecht, Eemnes en Bunschoten-Spakenburg. Twee maanden eerder dan gepland benadrukt de minister. "Een knappe prestatie."
Volgens Van Nieuwenhuizen is de afronding van het project goed nieuws voor automobilisten, bedrijven en de werkgelegenheid." Nu de economie weer groeit, is het extra belangrijk dat onze infrastructuur in topconditie is. Daar levert dit project een mooie bijdrage aan."
De opening van de snelweg betekent niet dat het werk gedaan is. De minister overhandigde een symbolisch puzzelstukje van gedeputeerde Dennis Straat en de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar. De verbreding van de A27/A1 is namelijk maar een gedeelte van de aanpassingen van het gehele wegennetwerk rond Utrecht. "De draaischijf van Midden-Nederland", noemt het ministerie het. Die werkzaamheden gaan nu verder aan de Ring Utrecht en Knooppunt Hoevelaken.

JAPANSE DUIZENDKNOOP

Het snelwegfeestje van Van Nieuwenhuizen werd wel wat minder feestelijk door een invasieve exoot. Gisteren werd namelijk bekend dat de berm van de snelweg vol zit met de Japanse Duizendknoop. Deze woekerplant rukt op in Nederland en tot nu toe is er geen eenduidige manier gevonden om de plant uit te roeien.
Omwonenden vrezen voor hun tuinen. Oot Verharen uit Hollandsche Rading Rading bijvoorbeeld. Hij zegt: "Nu zitten wij dus opgescheept met een talud waar overal die plant bovenkomt. En ze zouden deze maand de nieuwe planten plaatsen, maar die maken geen schijn van kans. Want die Duizendknoop gaat dat gewoon overwoekeren."
Van Nieuwenhuizen is op de hoogte van de problemen. "Dat is een onaangename verrassing, dat vindt niemand leuk en Rijkswaterstaat gaat er alles aan doen om te zorgen dat het er weer uitgehaald wordt."
De bal ligt dus bij Rijkswaterstaat. Hoe is die plant daar nou gekomen? Victor Loehr is eco-engineer bij Rijkswaterstaat. Hij zegt "De Duizendknoop verspreidt zich heel erg makkelijk. De plant kan in stukjes breken en dat valt dan neer. Als er vocht bijkomt dan wortelt de plant makkelijk en begint hij te groeien. Dat is ook waarom de plant zich zo snel verspreidt door Nederland. Niet via de zaden maar via de afgebroken stukjes."
Maar wat nu? "We hebben een goed beeld van waar de plant staat. We gaan nu een plan maken om bij elke locatie te bekijken wat nodig is." In de winterperiode groeit de plant niet, en dat komt goed uit want een duidelijke bestrijdingsmethode is er nog niet. "Het punt is dat we niet weten hoe je die plant volledig kunt bestrijden. Er wordt al jarenlang onderzoek naar gedaan, maar daar is nog niet een bewezen methode uitgekomen. Dat is een complicerende factor", zegt Loehr met gevoel voor understatement.

EUROPA

Minister Cora van Nieuwenhuizen liet zich ook nog kort uit over de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Die komt mogelijk op de tocht te staan na een uitspraak van het Europees Hof over de aanpak van de stikstofwetgeving in Nederland.
Van Niewenhuizen: "We zijn nu nog in afwachting wat de Raad van State gaat doen met deze uitspraak." Milieuclubs waren al voorzichtig optimistisch over de mogelijke gevolgen van die uitspraak. "Ik kan me voorstellen dat ze daar op hopen. Maar ik wacht de uitspraak rustig af.