NMM over Amerikaanse vlag: "Jammer als het museum een topstuk kwijtraakt"

Amerikaanse veteranen in 2016 in Soesterberg bij de ceremoniële ontvangst van de Amerikaanse vlag.
Amerikaanse veteranen in 2016 in Soesterberg bij de ceremoniële ontvangst van de Amerikaanse vlag. © ANP
SOESTERBERG - Komt president Donald Trump naar Soesterberg? De vraag zingt sinds vorige week rond, maar een antwoord hoeven we niet snel te verwachten. Het klinkt ook een beetje onwerkelijk, want wat heeft een Amerikaanse president nou te zoeken in het kleine dorp?
Dat heeft alles te maken met een verweerde Amerikaanse vlag, die in 1944 werd meegevoerd op D-day en twee jaar geleden aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg in bruikleen werd gegeven. Volgend jaar is de geallieerde invasie in Normandië precies 75 jaar geleden en de eigenaar van de vlag vindt dat een mooie gelegenheid om hem naar een ander museum over te brengen.
Toen we het kregen hadden we nog helemaal geen idee hoe lang die vlag zou kunnen blijven.
Museumdirecteur Paul van Vlijmen

AFSCHEID

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg staat niet te juichen bij het vooruitzicht dat het afscheid moet nemen van het historische dundoek. Directeur Paul van Vlijmen zou het jammer vinden als het museum een topstuk kwijtraakt, maar blijft nuchter onder alle media-aandacht van de laatste dagen.
"Toen we het kregen hadden we nog helemaal geen idee hoe lang die vlag zou kunnen blijven", aldus museumdirecteur Van Vlijmen. "Ik wist niet of het zes weken, vier maanden of drie jaar zou blijven. Dat het doek er al zo lang is, vind ik alleen maar fijn."
De vlag is nu eigendom van een kunsthandelaar uit Rotterdam.
De vlag is nu eigendom van een kunsthandelaar uit Rotterdam. © ANP

KUNSTVERZAMELAAR

De eigenaar van de vlag is de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Hij kocht de vlag op de veiling voor ruim 450.000 euro. "Het is een heel emotionele aankoop geweest. De vlag is gerafeld, er zitten kogelgaten in van een Duits geweer. Je ziet dat hij destijds in een chaos aan land is gekomen", vertelde de Rotterdammer aan de NOS.
Kreuk vindt dan ook dat de vlag in Amerika thuishoort. Maar hij wil hem niet zomaar afstaan. Zo wil Kreuk het doek alleen schenken als het in een Amerikaans museum voor iedereen te bezichtigen zal zijn. En nog veel belangrijker: de president van de Verenigde Staten moet de vlag persoonlijk in Nederland komen ophalen.

COMMANDER IN CHIEF

Van Vlijmen snapt die eisen wel. "Ik vind dat wij, op het moment dat de president van Amerika de vlag bij ons zou komen halen, ook trots moeten zijn. Hij is uiteindelijk de 'commander in chief' van een volk waar wij goede bondgenoten mee zijn. En bij goede bondgenoten moet je gastvrijheid bieden."
De Amerikaanse vlag is een topstuk van het NMM en zal daar enorm gemist worden. Maar volgens Van Vlijmen is het ook wel weer zo'n belangrijk stuk, dat het een plek in een volgend topmuseum verdient. En de kans dat dat gaat gebeuren is ook zeer groot.
"Dit is één van de belangrijkste bijvende herinneringen aan D-day op 6 juni 1944, het is bijna een reliek. Ik moet eerlijk zeggen dat het netwerk van de eigenaar bijzonder groot is. Hij is één van de grotere verzamelaars in Nederland en misschien wel in Europa en de rest van de wereld", aldus de museumdirecteur.

PRESIDENT TRUMP

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, is hoopvol over een eventueel bezoek van president Trump aan Soesterberg. "Het is een geweldige eer dat de Nederlanders deze vlag willen schenken aan de Verenigde Staten." Hij zegt dat er onder meer overleg plaatsvindt met het Witte Huis.
In 2016 nam toenmalig Hennis-Plasschaert de vlag in ontvangst bij het museum in Soesterberg.
In 2016 nam toenmalig Hennis-Plasschaert de vlag in ontvangst bij het museum in Soesterberg. © ANP
En dat punt is precies de reden dat burgemeester Rob Metz van Soest nou juist niet staat te springen om hoog bezoek uit Amerika. Er komt veel bij kijken, sowieso meer dan alleen een goed veiligheidsplan. Bovendien twijfelt Metz op dit moment hoe serieus hij het plan voor de officiële overhandiging van de vlag moet nemen.
Wat mij betreft is het veiligheidstechnisch te gecompliceerd
Burgemeester Metz

VERBAZING

"In de media heeft een bericht gestaan dat mogelijkerwijs de Amerikaanse president naar het NMM zou komen, of dat daar pogingen toe worden ondernomen. Ik hecht eraan om u van mijn verbazing over dit bericht deelgenoot te maken", schreef de burgemeester in een reactie aan de gemeenteraad van Soest.
Hij vervolgt: "Voor mij was dit bericht letterlijk ook nieuw. Wat mij betreft is het veiligheidstechnisch te gecompliceerd en legt het een te groot beslag op onze politiecapaciteit om dit te faciliteren."