Tijdlijn: Reeks branden bij veehouder Werkhoven

© Koen Laureij
WERKHOVEN - De branden op het terrein van een ondernemende boer in Werkhoven houden de gemoederen bezig. Het gaat om meerdere branden die vermoedelijk zijn aangestoken. Een langlopend verhaal dus met meerdere branden dat al snel verwarrend wordt. Daarom zet RTV Utrecht de gebeurtenissen, voor zover bekend, op een rijtje in een tijdlijn.

WOENSDAG 12 DECEMBER

Het OM legt zich neer bij het besluit van de rechter-commissaris om Gert Snitselaar uit Werkhoven niet langer vast te houden. Het OM ziet het als "onvoldoende kansrijk" om hoger beroep aan te tekenen.

VRIJDAG 7 DECEMBER

Gert Snitselaar is weer vrij. De rechter commissaris bepaalt dat er onvoldoende grond is om hem langer vast te houden. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

DONDERDAG 6 DECEMBER

Het OM maakt bekend voldoende bewijs te hebben om Snitselaar voor nog eens minstens 14 dagen vast te houden. De rechter commissaris moet beoordelen of dat inderdaad gaat gebeuren.

MAANDAG 3 DECEMBER

De arrestatie van boer Snitselaar schokt de beveiligers van GS Security Services uit Lelystad, die dag en nacht het terrein bewaakten. "Als we eerder hadden geweten of gemerkt dat hij zelf bezig was met brandstichting dan waren we weg geweest. Maar ik en mijn mensen hebben niet de indruk dat hij het zelf is. Nog steeds staan we er zo in", vertelt één van hen.
De aangehouden boer wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commisaris. Die bepaalt of de aanhouding rechtmatig is en besluit of hij langer vast blijft zitten op verdenking van meervoudige brandstichting.

ZONDAG 2 DECEMBER

De advocaat van Snitselaar vindt diens arrestatie prematuur en op dit moment onterecht. Hij noemt het ''een voorbarige en onjuiste gang van zaken om hem als verdachte aan te merken''.

ZATERDAG 1 DECEMBER

In de nacht van vrijdag op zaterdag breekt er weer brand uit op het terrein in Werkhoven. Deze keer in zijn woonhuis. Het is de vijfde keer in twee maanden dat er brand is op het boerenbedrijf aan de Hollendewagenweg.
's Middags wordt Gert Snitselaar, de eigenaar van het bedrijf, opgepakt. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de branden.

VRIJDAG 16 NOVEMBER

In de nacht van donderdag op vrijdag breekt er opnieuw brand uit op het terrein van boer Gert Snitselaar. Rond 2.00 uur gaat een schuur die vastzit aan de woning in vlammen op. Het blijkt om een kleine brand te gaan.

DINSDAG 13 NOVEMBER

Behalve de complete veestapel, blijkt bij de brand ook waakhond Shadow te zijn omgekomen. Bij de twee eerdere branden was het Shadow die aansloeg en boer Snitselaar wakker maakte.Haar baasje is er kapot van: "Shadow was alles voor me. De beste waakhond die ik me kon wensen. Ze was trouw tot in de dood."

MAANDAG 12 NOVEMBER

De vijftig koeien die dit weekend door vuur zijn omgekomen in de Werkhovense stal van boer Gert Snitselaar, blijken er pas één dag te zitten. Volgens de familie waren ze net teruggekeerd omdat ze na een eerdere brand even elders waren ondergebracht.
Ook reageert de burgemeester op de heksenjacht op boer Gert Snitselaar. Burgemeester Van Schelven benadrukt dat iedereen welkom is binnen de gemeente, "ongeacht geloofsovertuiging, huidskleur, seksuele geaardheid of politieke overtuiging". "Buitengewoon onacceptabel", noemt hij het.

ZONDAG 11 NOVEMBER

Twee weken nadat een grote brand een loods van de boer in Werkhoven in de as heeft gelegd, is het weer raak op het terrein aan de Hollendewagenweg. Deze keer brandt een andere loods helemaal uit. Vijftig koeien komen om het leven. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand. Het terrein was volgens de boer beveiligd. Opvallend is wel dat enkele mobiele camera's, geplaatst na de brand eind oktober, net deze week waren weggehaald.

VRIJDAG 2 NOVEMBER

De politie houdt rekening met meerdere scenario's in de zaak van de branden in Werkhoven. Die lopen uiteen van conflicten in de privésfeer tot klanten of leveranciers die het mogelijk op de ondernemende boer gemunt hebben. De boer zelf zegt zeker te weten dat het niet om klanten of leveranciers gaat. De hele zaak grijpt hem erg aan en hij zit overspannen thuis.

DINSDAG 30 OKTOBER

RTV Utrecht weet na onderzoek te melden dat de boer uit Werkhoven bedreigd wordt. Dat melden verschillende bronnen aan de omroep. Dat zou hij de politie ook hebben verteld. Een woordvoerder van de familie van de boer en de politie willen niks over de bedreigingen zeggen.
RTV Utrecht weet ook te onthullen dat het bedrijf van de boer, Natures Best BV, in de clinch lag met de gemeente. Het verpakkingsbedrijf van de ondernemer zou in strijd zijn met bestemmingsplan en daarom weg moeten, aldus de gemeente.

ZONDAG 28 OKTOBER

Wat veel mensen al dachten, wordt nu ook door de politie onderzocht: zijn de branden in Werkhoven aangestoken? De politie laat weten dit serieus te onderzoeken en vraagt aan mensen om camerabeelden van Werkhoven en 't Goy in te sturen.

ZATERDAG 27 OKTOBER

Er is weer brand bij de boer in Werkhoven maar deze keer valt er niks meer te redden. Een ander deel van dezelfde loods waar eerder die week brand was, gaat verloren. Deze keer zijn er ook slachtoffers: enkele koeien overlijden. Ook gaat in de brand voor twee miljoen euro aan verpakkingsmachines verloren. De machines zijn niet verzekerd. De toekomst van het bedrijf daarmee verloren.

DONDERDAG 25 OKTOBER

Op de boerderij aan de Hollendewagenweg in Werkhoven die later nog vaker in het nieuws zou zijn, wordt de boer midden in de nacht wakker van een blaffende hond. In zijn schuur staan hooibalen in brand. De boer haalt die met een shovel uit de stal en redt zo het leven van zijn dieren. Ook kan hij net voorkomen dat de stal in vlammen opgaat.

WOENSDAG 24 OKTOBER

Aan de Tuurdijk in 't Goy bij Houten breekt brand uit in een loods. Die gaat verloren. Het is onduidelijk of deze brand iets te maken heeft met de branden in Cothen en Werkhoven, maar de politie doet er wel onderzoek naar.

JULI 2018

Aan de Wijkersloot in Cothen wordt een huis in brand gestoken. Als RTV Utrecht gaat spitten na de branden in Werkhoven blijkt dat de woningbrand een connectie heeft met de Werkhovense boer die later geplaagd wordt door branden. Hij huurde het huis voor zijn werknemers en had het zelfs gekocht. Omdat de koopakte nog niet bij de notaris gepasseerd was, ging die koop na de brand niet door. De eigenaar bleef met een onbewoonbaar, uitgebrand huis zitten.