Onderzoek naar mysterieuze bacterie in Griftpark

© RTV Utrecht
UTRECHT/HOUTEN - De komende twee weken wordt er geboord in het Utrechtse Griftpark. Daar zit namelijk een mysterieuze bacterie die zich voedt met vervuilde grond. Er is nog maar weinig bekend over de bacterie en daarom wordt er in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan.
Onderzoekers van Universiteit Utrecht, Wageningen University en onderzoeksinstituut Deltares nemen grondmonsters door tot 65 meter diepte te boren op vier verschillende plekken in en bij het Griftpark.
"De locaties worden bepaald aan de hand van historische informatie die we hebben", legt onderzoeker Suzanne Faber legt uit. "Op verschillende dieptes heeft de bodem verschillende eigenschappen. Je wilt door die diepte heen boren, om te kijken of er op verschillende dieptes iets anders gebeurt en of er ook andere types bacteriën voorkomen."

BIJZONDERE BOOR

De monsters worden uit de grond gehaald met een bijzondere heistelling, zegt directeur Henk Nijmeijers van het boorbedrijf in Houten. "Normaal gesproken boor je door te draaien of te pulsen. Deze sonische boorstelling laat de boorbuis trillen en via die trilling kunnen we de grond in. Dus de boor maakt de grond los via trillingen." De boor zal volgens de onderzoekers voor weinig overlast zorgen, omdat er alleen tijdens kantoortijden geboord wordt.

VERVUILDE GROND

De mysterieuze bacterie werd al in 2008 ontdekt. De bacterie zou zich voeden met vervuilde grond en dat kan in het Griftpark maar al te goed. Tot 1960 stond er op de plaats van het park een gemeentelijke gasfabriek, gebouwd op een vuilnisbelt. De fabriek en afvaldump hebben destijds gezorgd voor veel gif en rotzooi in de grond. Het was onmogelijk om de vervuilde grond te verwijderen. Daarom werd de grond in 1993 ingepakt met damwanden, die 64 meter diep in de grond zitten.
Faber: "Het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd komt ten goede aan het Griftpark. Het gaat om de vraag of we het hier op deze locatie schoon kunnen krijgen in de toekomst. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het natuurlijk ook interessant om iets uit te vinden dat op andere, soortgelijke locaties wellicht ook geïmplementeerd kan worden."
NOG DRIE JAAR BEZIG
Wat er straks uit de grond komt is een belangrijke stap in het onderzoek, maar betekent nog lang niet het einde. De onderzoekers zullen ongeveer een jaar bezig zijn in het Griftpark. Het onderzoek zelf duurt in totaal nog zo'n drie jaar.
Boren naar mysterieuze bacterie gestart