Verziekte bedrijfscultuur bij sociale dienst Eemland gaat geld kosten

© RTV Utrecht
SOEST/BAARN - Het verbeteren van de verziekte bedrijfscultuur bij BBS, de sociale samenwerkeringsdienst van Baarn, Bunschoten en Soest, gaat burgers geld kosten. Dat heeft het bestuur van de organisatie laten weten aan de drie gemeenteraden.
De samenwerkingsdienst wordt BBS genoemd, naar de eerste letters van de deelnemende gemeenten. De organisatie is in Soest gevestigd en helpt inwoners van Baarn, Bunschoten en Soest bij werkloosheid, uitkeringen, schulden en andere zaken in het zogenoemde sociaal domein.

GELD

Volgens één van de bestuurders van BBS, de Baarnse wethouder Erwin Jansma, kost het veranderen van de bedrijfscultuur hoe dan ook geld, maar hoeveel is nog onduidelijk. Het bestuur is nog in gesprek met Rijnconsult, het onderzoeksbureau dat blootlegde dat de organisatie intern tot op het bot verdeeld is.
Wel is al duidelijk dat de organisatie er een nieuwe directeur bij krijgt. "Dat kost sowieso geld", legt Jansma uit. "Daarnaast kun je denken aan trainingen, cursussen en opleidingen voor het personeel." Ook sluit Jansma niet uit dat er ontslagen zullen vallen binnen de organisatie. "En ook dat kost geld."

EXPLOSIEVE COCKTAIL

In het eerder gepresenteerde onderzoek werd de bedrijfscultuur binnen BBS omschreven als een 'explosieve cocktail'. Medewerkers zouden elkaar onderling niet eens meer groeten. Tijdens het onderzoek bleek dat ze niet meer met plezier naar hun werk gaan. "Sommigen zien het als gif in de organisatie, dat alles ziek maakt", staat in het rapport te lezen.
Hoeveel geld de betrokken gemeenten moeten vrijmaken om dat op te lossen wordt in het eerste kwartaal van 2019 bekend gemaakt. Volgens Jansma is de bedrijfscultuur van BBS door de jaren heen steeds slechter geworden. "Iets wat explosief is, kan ontploffen." Daarom trekt het bestuur er vier tot vijf jaar voor uit om een cultuurverandering teweeg te brengen. En dat kan voor de betrokken gemeenten betekenen dat er ook vier tot vijf jaar lang geld voor moet worden vrijgemaakt.
De samenwerking BBS is destijds in het leven geroepen om goedkoper te werken. Dat deze organisatie nu juist extra middelen nodig heeft is voor Jansma echter geen reden om de samenwerking op te zeggen. "Dat is het kind met het badwater weggooien", zegt hij.