Westbroek op de boerderij: "varkens houden van chocola"

"Oudere en slimmere koeien staan bovenaan in de rangorde"
"Oudere en slimmere koeien staan bovenaan in de rangorde" © RTV Utrecht
UTRECHT - Henk is dol op kaas en vindt een lekker karbonaadje ook niet te versmaden. Maar om die lekkernijen op zijn bord te krijgen zijn natuurlijk koeien en varkens nodig. Die staan vaak in een stal. Ooit hebben mensen die stallen bedacht omdat dat praktisch was voor de boeren. En die dieren moesten zich toen maar aanpassen aan hun nieuwe leefomgeving, zonder dat er rekening mee gehouden werd of dat wel prettig voor ze was.
Henk gaat op bezoek bij hoogleraar Saskia Arndt van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Zij doet onderzoek naar het gedrag van boerderijdieren. Dat gedrag weerspiegelt hoe een dier zich voelt. Als je meer inzicht krijgt in hoe een dier op een bepaalde situatie reageert, kan je door aanpassingen aan de leefomgeving ervoor zorgen dat het dier zich beter zijn gemak voelt.
Koeien hebben ook vriendinnen.
Saskia Arndt
Op de Uithof staat de stal met de rood- en zwartbonte koeien die Saskia observeert. De koeien hebben een sensor om hun nek en aan hun poot. Daarmee kan van alles gemeten worden. Bijvoorbeeld hoe het sociale leven van een koe in elkaar zit. Saskia: "We hebben gemerkt dat koeien maatjes hebben; ze zoeken elkaar op." Dat koeien kuddedieren zijn was al langer bekend, maar nu blijkt dat er een bepaalde rangorde is. Saskia: "Dat wordt niet zozeer door dominantie bepaald, maar door de ervaring van een koe." Meestal zijn het de oudere en slimmere koeien die bovenaan in de rangorde staan.
Er is niets mooiers dan de krul in de staart van een varken.
Henk Westbroek
Henk en Saskia gaan ook nog even naar de varkens. Henk: "Er is niets mooiers dan de krul in de staart van een varken." Die blijkt erin gefokt, wilde zwijnen hebben een rechte staart. Het gedrag van de varkens wordt ook onderzocht: hoe goed kunnen ze leren, hoe goed is hun geheugen, wat voelen ze als je ze blootstelt aan bepaalde dingen. Varkens blijken dol te zijn op chocolade. Henk: "Het zijn net mensen." De chocolade wordt verstopt en de varkens moeten dat zien te vinden. Saskia: "Dat zegt iets over de verstandelijke vermogens van de varkens."
Een van de doelen van Saskia is boeren te bewegen de stallen beter af te stemmen op de behoeftes van de koeien en varkens. Maar dat kost veel geld, dus het moet ook wat opleveren. Uit een klein onderzoek zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat gelukkige varkens sneller groeien, maar daar kunnen nog geen harde conclusies uit getrokken worden. En naar die bewijzen is Saskia op zoek.
Westbroek: Hoe wordt een koe gelukkig?