Indrukwekkende herdenking executies Woudenberg

Burgemeester Cnossen legt een krans.
Burgemeester Cnossen legt een krans. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
WOUDENBERG - In de Woudenbergse bossen is het normaal gesproken vooral rustig. Alleen het geritsel van de bladeren en de voetstappen van een wandelaar doorbreekt af en toe de stilte. Maar een keer per jaar is dat anders. De herdenking van de executies die hier exact 76 jaar geleden plaatsvonden trok veel belangstellenden. "Dit is stilstaan bij wat vrijheid betekent."
Precies op de plek waar nu Monument Bergzicht staat, werden in 1942 door de Duitsers vijftien gevangenen gefussilleerd. Hun wraak voor aanslagen van het Nederlandse verzet. De mensen werden willekeurig gekozen uit het vlakbij gelegen Kamp Amersfoort en uit gijzelaarskampen uit de rest van het land.
"Het waren vooral socialisten en communisten. Die groepen werden er door de Duitsers van verdacht aanslagen te plegen", zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. "Deze herdenking is belangrijk voor nabestaanden om het een plek te geven."
Ook de Nationale Reserve was aanwezig.
Ook de Nationale Reserve was aanwezig. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Na een ontspannen ontmoeting in het nabijgelegen restaurant volgt de tocht naar het monument. Vervolgens wordt verteld over de slachtoffers en gedichten voorgelezen. Daarna leggen onder meer nabestaanden, Meershoek en burgemeester Cnossen een krans. Ook het leger was er om de slachtoffers, veelal verzetslieden, te eren. Als afsluiting werd de Taptoe gespeeld waarop een indrukwekkende minuut stilte volgde.
Het is al jaren geleden dat de executies plaatsvonden, maar het maakt op nabestaanden en leden van de betrokken stichtingen nog steeds veel indruk. Een oudere mevrouw verloor haar schoonvader door de represailles en is een vaste bezoeker. "Ik heb mijn man beloofd dat ik altijd kom. Ik heb nog geen herdenking gemist."
Ondanks dat Meershoek de herdenking bijzonder vindt, heeft ze wel een ernstige boodschap. "Deze herdenking is stilstaan bij wat vrijheid eigenlijk betekent. Zomaar opgepakt en geëxecuteerd worden, dat is ondenkbaar voor ons nu. En toch gebeurt het nog altijd op een heleboel plekken in de wereld."
Beelden herdenking Woudenberg.
Het monument na afloop van de herdenking.
Het monument na afloop van de herdenking. © RTV Utrecht / Koen van den Berg