Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

"Utrecht en Amsterdam moeten bouwen in het groen"

UTRECHT - Utrecht ontkomt er niet aan om aan de rand van de stad natuur op te offeren voor nieuwe huizen. Dat betoogt voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. De NVM presenteerde vandaag de kwartaalcijfers van de brancheorganisatie.

De woningnood is op dit moment zo hoog, dat gemeentes als Amsterdam en Utrecht niet kunnen vasthouden aan hun belofte puur binnen de bebouwde kom te bouwen, zei Jaarsma. "Binnenstedelijk bouwen is duurder en complexer dan in open gebied, maar we hebben wel woningnood. Dat is op dit moment de verkeerde keuze."

MILJOEN WONINGEN

Volgens de NVM zijn er in 2030 een miljoen nieuwe woningen nodig. "Laten we de eerste half miljoen nou snel bouwen aan de randen van steden", aldus Jaarsma.

De dit jaar aangetreden colleges van Utrecht en Amsterdam hebben juist aangegeven dat ze het buitengebied aantrekkelijk willen houden en de komende vier jaar alleen willen 'inbreiden', oftewel nieuwbouw binnen de bebouwde kom.

MARKT OVERVERHIT

De woningmarkt raakt volgens de makelaars oververhit. Het aanbod van koophuizen loopt verder terug en de vraag blijft onverminderd groot, stellen ze vast. Bedrijven, vaak multinationals, kopen bij nieuwbouwprojecten soms complete huizenblokken op om hun eigen werknemers te huisvesten.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning bereikte het afgelopen kwartaal een recordhoogte van 292.000 euro. Vergeleken met een jaar geleden is dat een stijging van 10,3 procent.

HARDE AFSPRAKEN

De NVM vindt dat het rijk zich in het overleg met de regio's sterker moet laten gelden. Er zijn harde afspraken nodig, zegt Jaarsma. "Er is een Nationale Woonagenda opgesteld, maar gemeenten en provincies besloten te elfder ure niet te tekenen. Ze hebben slechts vrijblijvend gezegd jaarlijks 75.000 woningen te bouwen, maar die gaan er zo niet komen. De regering moet weer de regie krijgen."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -