Ondernemers: Rijkswaterstaat vergeet ons bij nieuw knooppunt Hoevelaken

Het bedrijventerrein aan de Nijkerkerstraat dat weg moet.
Het bedrijventerrein aan de Nijkerkerstraat dat weg moet. © RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - Trots als een pauw is hij op zijn bedrijventerrein aan de Nijkerkerstraat in Amersfoort. Erik Jan Mijnten leidt ons met een glimlach rond en houdt niet op met praten. Maar dat enthousiasme wordt minder als het nieuwe knooppunt Hoevelaken ter sprake komt: "We weten dat we weg moeten, maar waarheen? Rijkswaterstaat laat ons aan ons lot over."
Sinds een week zijn de plannen voor het nieuwe knooppunt Hoevelaken openbaar. Uit documenten van Rijkswaterstaat blijkt dat verschillende woningen en bedrijven moeten wijken voor het nieuwe knooppunt. Ook het bedrijventerrein van Mijnten moet plat. En dat valt hem zwaar. Hij verhuurt loodsen aan acht ondernemers. Voor hem is het terrein meer dan alleen maar een lap grond. 
"Je koopt een lege huls zeg ik altijd maar, en na verloop van tijd ontstaat er een bedrijventerrein. Je maakt de mensen en de dingen achter deze mensen mee. Het is een soort familie!"

VERHUIZEN

Maar die familie moet over een tijdje dus verhuizen. Rijkswaterstaat gaat vanaf 2021 knooppunt Hoevelaken aanpakken. Om de doorstroom te verbeteren worden onder andere de A1 en A28 verbreed. En vlak langs die A28 ligt het bedrijventerrein van Mijnten. De verhuizing komt met de dag dichterbij en daar heeft Mijnten het erg moeilijk mee.
"Het is je kindje dat je hebt helpen opgroeien. Je merkt gewoon ook aan jezelf dat dat heel veel met je doet. Vooral als ik denk aan de situatie die komen gaat."
Het voelt een beetje alsof de tafelpoten onder je vandaan worden gezaagd
Frank van Reij - meubelmaker

VERDRIET

De naderende verhuizing gaat niet alleen Erik Jan Mijnten in de koude kleren zitten. Frank van Reij is meubelmaker en huurt al bijna tien jaar een loods en showroom op het terrein. Het idee dat hij binnenkort weg moet, maakt hem verdrietig.
"Ja natuurlijk. Wie vindt het leuk om uit z'n huis gezet te worden? Wij hebben nooit de intentie gehad om binnen nu en tien jaar hier weg te gaan. Het is een unieke locatie. Ik zou het wel heel fijn hebben gevonden als wij zelf die keuze hadden gehad. Het voelt een beetje alsof de tafelpoten onder je vandaag worden gezaagd."

SLECHTE COMMUNICATIE

Dat Mijnten en zijn huurders op termijn weg moeten, weten ze al sinds 2012. Dat heeft Rijkswaterstaat al in een vroeg stadium laten weten. Maar volgens Mijnten is het daar zo'n beetje bij gebleven. Hij ontkent dat er momenteel gesprekken lopen over het lopende proces. Bovendien heeft hij nog geen idee waar hij en zijn huurders straks verder kunnen.
"Dat neem ik Rijkswaterstaat echt kwalijk. Voor de bedrijven die hier zitten én alle gezinnen die daarbij horen, wordt het er niet rustiger op als heel veel dingen onzeker blijven. Als eigenaar van dit bedrijventerrein kan ik ook nergens op anticiperen. We weten dat we hier weg moeten, maar door de windstilte vanuit Rijkswaterstaat zitten we op onze handen. We kunnen niets."
Als mensen ontevreden zijn, moeten ze zich bij ons melden
Woordvoerder Rijkswaterstaat

RIJKSWATERSTAAT

Inmiddels heeft Rijkswaterstaat al verschillende woningen en bedrijven aangekocht. Met Erik Jan Mijnten is echter nog geen akkoord. Rijkswaterstaat wil niet op individuele gevallen ingaan, maar een woordvoerder laat in een schriftelijke reactie weten:
"Het is altijd vervelend als mensen als gevolg van een project hun huis moeten verlaten. Rijkswaterstaat probeert waar mogelijk de mensen bij te staan in hun zoektocht naar een vervangende en gelijkwaardige woning (of bedrijfspand). Als mensen ontevreden zijn over onze aanpak, moeten ze zich bij ons melden."
De plannen voor het vernieuwde knooppunt Hoevelaken liggen nog tot 14 november ter inzage. Tot die tijd kan bezwaar gemaakt worden. Rijkswaterstaat wil in 2021 met het megaproject beginnen. Twee jaar later moet het werk klaar zijn. 
Ondernemers vrezen nieuw knooppunt Hoevelaken: "Waar moeten wij naar toe?"